Afbureaukratisering gået i stå

19/1/11 1:50

Nick Allentoft

Regeringens afbureaukratisering af den offentlige sektor snegler sig af sted. Kun én ud af ti ansatte har arbejdet med afbureaukratisering i de senere år. Samtidig har et stort flertal ingen tiltro til, at deres arbejde vil blive lettere af regeringens fortsatte kamp mod papirbøvlet.

Det viser en ny undersøgelse fra FTF.Regeringens forsøg på at få afbureaukratiseret den offentlige sektor har stået på siden trepartsaftalerne i 2007. Men siden 2001 er der blevet udstedt 1.643 nye regler, viser en opgørelse omtalt i Berlingske Tidende i dag. Og ude på de offentlige arbejdspladser skal man lede længe efter opbakningen til regeringens forsøg på at formindske papirbøvlet.

Regeringens forsøg på at få afbureaukratiseret den offentlige sektor har stået på siden trepartsaftalerne i 2007. Men siden 2001 er der blevet udstedt 1.643 nye regler, viser en opgørelse omtalt i Berlingske Tidende i dag. Og ude på de offentlige arbejdspladser skal man lede længe efter opbakningen til regeringens forsøg på at formindske papirbøvlet.

I hvert fald har hele 70 procent af de ansatte ingen tiltro til, at de får lettere ved at udføre deres arbejde, som følge af regeringens fortsatte arbejde med at afbureaukratisere den offentlige sektor.

Det viser en ny undersøgelse, som FTF har foretaget blandt ca. 2.100 offentligt ansatte på FTF-området som fx pædagoger, lærere og sygeplejersker. Men kun hver tiende (11 procent) har arbejdet med afbureaukratisering i de senere år, viser undersøgelsen. Også selv om der er nok at tage fat på: De ansatte bruger i gennemsnit stadig en time om dagen på dokumentation - ligesom forrige år, hvor FTF foretog en lignende undersøgelse.

Hver tredje af de få, der rent faktisk har arbejdet med afbureakratisering, svarer, at der ingen reelle effekter har været af arbejdet med afbureaukratisering. Kun 15 procent svarer, at afbureaukratisering på deres arbejdsplads har givet besparelser i budgettet. Og endnu færre - 12 procent – svarer at afbureaukratiseringen har givet bedre kvalitet af det, der leveres.

Nye love skal tjekkes

Det ser med andre ord stadig sløjt ud for afbureaukratiseringen, mener Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte. Hun pointerer, at det nu er mere end tre år siden, at regeringen, lønmodtagerne og arbejdsgiverne med trepartsaftalen slog fast, at der skal ske en afbureaukratisering.

”Regeringen siger, at den har sat afbureaukratisering på dagsordenen. Efter tre år kan det ikke være rigtigt, at kun hver tiende arbejder med det ude på de offentlige arbejdspladser. De konkrete initiativer er tydeligvis for få og små. Som undersøgelsen viser, er de ansatte helt ved at miste troen på projektet”, siger Bente Sorgenfrey.

Hun mener, at det er medarbejderne, der er kernen i at få seriøst gang i afbureaukratiseringen. Det er dem, der skal bære den igennem i hverdagen. Hvis medarbejderne skal få en kampgejst i forhold til at komme papirbøvlet til livs, er der kun én opskrift, mener hun: At de bliver inddraget i arbejdet med at afbureukratisere.

Læs også: Afbureaukratisering gået i sneglefart fra 2009

//FTF/Mette Løvgren, Journalist |

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.