BUPL: Besparelser får forældre til at overveje private dagtilbud

22/9/10 10:00

Nick Allentoft

Halvdelen af forældrene i ny undersøgelse overvejer at sætte børnene i en dyrere privat institution, hvis kommunale besparelser forringer deres nuværende tilbud. Knapt hver tredje forælder er parat til at give 500 kroner mere for en institutionsplads med mere personale. Hveranden forælder til børn i institution vil overveje at skifte til en privat daginstitution, hvis besparelser betyder en dårligere kvalitet af børnenes nuværende tilbud.

Det viser en interviewundersøgelse blandt 794 adspurgte forældre til børn i institution lavet af Epinion for pædagogernes fagforening BUPL.

SFs børneordfører Pernille Vigsø Bagge er bekymret over udviklingen og kalder undersøgelsens resultat 'skræmmende'.
»Jeg har det rigtigt dårligt med de private institutioner, det har SF i det hele taget, fordi de ikke har noget prisloft og kan sortere i børnene, og på den måde er vi godt i gang med at skabe A- og B-samfund i småbørnshøjde,« siger hun.

Regeringen vedtog i 2005 loven, der tillader private daginstitutioner.
Familieordfører for venstre Louise Schack Elholm ser positivt på, at forældrene benytter sig af muligheden for at vælge mellem offentlig og privat pasningstilbud.
»Hvis forældrene synes, deres børn har det bedre i et privat pasningstilbud i stedet for et offentligt, så vælger de det, og det synes jeg er fint,« siger hun.
I undersøgelsen svarer halvdelen af de 794 forældre, at de er villige til at betale 500 kroner mere for en institutionsplads, hvis det betyder mere personale til at tage sig af børnene.

Hvor stor en del af udgifterne til de kommunale daginstitutioner, som forældrene må betale, er fastsat af regeringen. Private daginstitutioner kan derimod selv vælge, hvor meget forældrene skal betale.
Siden private institutioner blev tilladt i 2005 er antallet vokset dramatisk fra år til. De seneste tal fra 2009 viser, at der er sket en tredobling af private institutioner på bare to år. I 2007 var der 56 private institutioner og i 2009, var tallet oppe på 146, ifølge Danmarks Statistik.

Læs forældreundersøgelsen.

Læs også pædagogernes svar.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.