Danmark støtter frigivelse af oliereserver

24/6/11 8:08

Nick Allentoft

Danmark tilslutter sig energiagenturs opfordring til en fælles aktion for at sikre oliemarkedet.

Danmark er klar til at bidrage med olie fra nødlagrene, hvis vi bliver spurgt. Det siger klima- og energiminister Lykke Friis (V).
Hun støtter dermed det Internationale Energiagenturs (IEA) aktion for at sikre oliemarkedet.
Agenturet besluttede overraskende torsdag at trække på nødreserver for at erstatte manglende olieforsyninger fra Libyen, hvor en væbnet konflikt har bremset olieproduktionen.
- Danmark er ikke blevet bedt om at bidrage med olie fra beredskabslagrene. Jeg vil dog være positiv over for en dansk medvirken i aktionen, hvis der skulle komme en anmodning herom, siger Lykke Friis i en pressemeddelelse.
Aktionen indebærer, at IEA-landene frigiver to millioner tønder olie pr. dag i 30 dage fra deres beredskabslagre for at lette overgangen, indtil der kommer øget udbud fra olieproducerende lande.
Et yderligere presset oliemarked truer den økonomiske genopretning efter den globale økonomiske krise, og derfor handler IEA-landene nu.
Som medlem af IEA indgår Danmark i et solidarisk forpligtende samarbejde med de 27 andre medlemslande, blandt andet USA, Japan, Sydkorea samt et stort antal EU-lande om et beredskab i tilfælde af, at forsyningerne på oliemarkedet afbrydes.
Beredskabet består blandt andet i, at medlemslandene har pligt til at holde beredskabslagre af olie samt til at frigive disse til markedet i tilfælde af forsyningsafbrydelser.
IEA kontaktede tirsdag alle 28 medlemslande for at få dem til at tilslutte sig en koordineret IEA aktion.
Det er kun sket to gange tidligere, at oliereserver er blevet frigivet for at understøtte verdensøkonomien.
/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.