De usynlige skatter

02/05/2011 12:28

Nick Allentoft

KREVI: Få snakker om dem, og få gør noget ved dem. Kommunalpolitikerne i en fjerdedel af landets kommuner drøftede slet ikke de kommunale skatter, da de arbejdede med budgettet for 2011.

40 % af de danske kommuner har den strategi, at skatteniveauet skal være uændret på ubestemt tid, og andre 40 % har ikke en flerårig strategi for beskatningsniveauet. Tre fjerdedele af kommunerne gør ikke noget for at inddrage borgerne i en debat om kommunalskatter, og i ni ud af ti kommuner var der ifølge borgmestrene ingen skattedebat i de lokale medier.


Det fremgår af en undersøgelse af kommunalskatternes synlighed, som KREVI har lavet for Indenrigs- og Sundhedsministeriet. 67 af landets borgmestre medvirkede.


”Mange borgmestre siger, at de ikke ser nogen grund til at snakke om skat, fordi de alligevel ikke har mulighed for at sætte den op. Skatten er fraværende i byrådsdebatterne og ude af syne for borgerne. Der er brug for en indsats for at synliggøre skatterne, fx ved at gøre opkrævningen mere synlig,” siger KREVIs direktør, Torben Buse. Han henviser til en undersøgelse fra Indenrigs- og Socialministeriet i 2008, som viste, at danskernes kendskab til de lokale skatter er minimalt. Kun fem procent af os kender vores egen kommuneskat indenfor en margen af fem procentpoint.

Hent rapporten ”Den hemmelige skat. Skattefastsættelsen i kommunerne 2011”

Mest Læste

Annonce