Efter Vestas fyringer: Massivt behov for støtte til Vestlolland

27/10/2010 10:46

Nick Allentoft

Vestas meddelte tirsdag morgen, at firmaets fabrik i Nakskov lukkes. Lolland Kommune er klar til at gøre sin del, men kommunen er ikke i stand til at løfte opgaven alene. Der er behov for en bred og massiv indsats fra Beskæftigelsesregion, stat og kommune, hvis Vestlollands fremtid skal sikres.

”Det er et kæmpe chok for mig,” siger borgmester Stig Vestergaard. ”Vestas har været med til at skabe udvikling og beskæftigelse i hele landsdelen, siden de etablerede sig i Nakskov. Jeg er frygtelig ked af det på de ansatte og deres familiers vegne. Det er aldrig sjovt at blive fyret, og lukningen vil selvfølgelig ramme dem økonomisk. Ikke mindst i de tilfælde, hvor begge ægtefæller er ansat på fabrikken.”

Behov for støtte udefra
For en by af Nakskovs størrelse er lukningen en katastrofe, som Lolland Kommune umuligt kan håndtere alene. ”Vi har tidligere set, at staten har gjort en ekstraordinær indsats ved store virksomhedslukninger. Det er der i den grad behov for her. Vi skal have skabt noget ny optimisme på Lolland” siger Stig Vestergaard.

Kontakt til organisationer
Lolland Kommune er i tæt kontakt med 3F og de øvrige faglige organisationer. Torsdag vil der blive afholdt møde mellem Jobcenteret, de ansattes fagforeninger og de lokale hovedorganisationer. Her skal indsatsen planlægges.

”De ansatte på Vestas har masser af kompetencer,” udtaler formand for Arbejdsmarkedsudvalget Thomas Østergaard. ”De er mobile og efterstræbte blandt andre virksomheder. Men afskedigelserne vil naturligvis sætte hele det lokale arbejdsmarked under pres. Der SKAL skabes nye arbejdspladser.”

Kompetenceudvikling
Jan Hendeliowitz, direktør for Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland, er også opmærksom på, at lukningen vil påvirke arbejdsmarkedet generelt. ”Vi er klar til at sætte massivt ind med kompetenceudvikling. Det gælder for de ansatte fra Vestas og andre grupper på arbejdsmarkedet, der nu får skærpet konkurrence.”

Der vil blive et tæt samarbejde mellem Lolland Kommune og beskæftigelsesregionen fremadrettet. ”Vi har desværre erfaring fra tidligere,” siger Thomas Østergaard. ”Så sent som i 2009 skar Vestas ned. Jobcenteret er klar.”


Fakta
Torsdag vil Lolland Kommune være klar med et faktaark om de afskediges situation. Det vil give overblik over fordelingen mellem forsikrede og ikke-forsikrede ledige, antallet af ægtefæller mv.

Lukningen af Vestas’ fabrik i Nakskov omfatter 420 medarbejdere. Dertil kommer underleverandører, hvis situation endnu ikke er afklaret.
 

Mest Læste

Annonce