Fire ansatte i Næstved Kommune sparer skatteyderne for 11,5 millioner kroner

13/5/11 4:55

Nick Allentoft

Næstved Kommune har fire medarbejdere, hvis primære opgave er at opspore sociale bedragere. I 2010 opdagede de snyd med sociale ydelser i 605 sager, og det betyder, at mange millioner ikke lander i de forkerte lommer.

11,5 millioner kroner. Så mange penge forsøgte sociale bedragere at snyde Næstved Kommune for sidste år. Hovedparten af beløbet er snyd med kontanthjælp, hvilket betyder, at en række kontanthjælpsmodtagerne tjente en løn ved siden af at modtage den offentlige ydelse. En mindre del af sagerne stammer fra snyd med børnetilskud m.v.. Næstved Kommune er i øjeblikket i færd med at sagsbehandle yderligere en række sager, som omhandler sygedagpenge, og den undersøgelse vil muligvis afsløre endnu mere snyd – og dermed endnu flere penge.

Af det samlede beløb er 1,7 millioner kroner allerede løbet tilbage i kassen, mens 5 millioner kroner bliver sparet, fordi kommunen ikke udbetaler dem fremover. 6,5 millioner kroner skal stadig betales tilbage.

De fire ansatte i Næstved Kommune opdagede bedraget ved at sammenligne ydelsesmodtagernes eventuelle indtægter, mens de også undersøgte deres adresseoplysninger. 30 af de i alt 605 sager er dog kommet for en dag, fordi nogle borgere ganske enkelt anmeldte de sociale bedragere til kommunen.

Teknologien virker

I alt hver femte kontanthjælpsmodtager i Næstved har bedraget kommunen, og det overrasker Ydelsescenterchef Niels Larsen.

- Det er skræmmende. Jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at tallet var så højt, fortæller Niels Larsen.

Hans medarbejdere har gjort det godt, og de har haft gavn af teknologien. Siden 2008 har kommunen benyttet sig af det såkaldte e-indkomstregister, som automatisk registrerer borgernes indtægter.

- Når man får en løn, indberetter arbejdsgiveren det til e-indkomstregistret, og de oplysninger bliver sammenkørt med vores register. På den måde får vi hurtigt besked, hvis nogen snyder, forklarer Niels Larsen.

Og han forestiller sig, at det reelle antal sociale bedragere er større, end det antal kommunen har fundet.

- Dem som vi har registreret, har haft en officiel lønindtægt. Det er jo ikke engang sort arbejde, siger Ydelsescenterchefen.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.