FOA: Flere private sugerør i offentlige kasser

30/05/2011 12:33

Nick Allentoft

Bedre muligheder for, at private kan tjene penge på børnepasning. Det er essensen i et lovforslag, som Folketinget tredjebehandler i dag. Børnene betaler prisen for, at private fremover skal have bedre mulighed for at tjene penge på dem, mener FOA.

Det kan få store konsekvenser, hvis folketinget som forventet i dag vedtager et lovforslag om udlicitering af daginstitutioner. Lovgivningen rummer allerede mulighed for, at private kan etablere privatinstitutioner, men Regeringen lægger nu op til, at kommunerne aktivt skal medvirke til en privatisering ved at sende driften af daginstitutionerne i licitation. Samtidig får de private virksomheder, der byder ind, fremover mulighed for at trække overskud ud af institutionernes drift.

”Det vil betyde flere private sugerør i fællesskabets kasse. Det kan ikke undgå at gå ud over kvaliteten, når driftsmidler skal gå til overskud for institutionsejerne. Vi risikerer, at børnene fremover må klare sig med mindre voksenkontakt, siger Jakob Sølvhøj, der er formand for Pædagogisk Sektor i FOA.

Forslaget kommer ovenpå de seneste års kraftige stigning i antallet af private daginstitutioner.

”Der er stor risiko for, at den nye lovgivning vil sætte yderligere fart på privatiseringen af børneområdet. Lovgivningen ser ud til at være skræddersyet for store private velfærdsvirksomheder, der nu får mulighed for at overtage større sammenhængende dele af institutionsdriften i kommuner, der vælger at udlicitere,” siger Jakob Sølvhøj og fortsætter:

”Jeg synes, det her fortjener en bredere debat. Børnepasning er et helt afgørende velfærdsområde både menneskeligt og økonomisk. Vi er et af de lande i verden, hvor der er flest kvinder på arbejdsmarkedet, fordi der er gode muligheder for tryg børnepasning. Det skal der ikke spilles hasard med bare for at give nye indtjeningsmuligheder til private virksomheder.”

Jakob Sølvhøj forventer, at en vedtagelse af forslaget kun holder til efter et valg.

Mest Læste

Annonce