FOA: Politikerne har spillet fallit på forebyggelse i sundhed

15/11/10 1:50

Nick Allentoft

Kun fem procent af sundhedsudgifterne på 150 milliarder bliver brugt til at forebygge sygdomme, selvom lægefaglige eksperter mener, at en øget satsning på netop forebyggelse fremmer lighed i sundhed. Folkesygdommen som kræft, diabetes, hjerte-kar-sygdomme, KOL og gigt rammer i langt højere grad mennesker på bunden af den sociale rangstige end velhavende og højtuddannede.

”Der er en skæv fordeling af, hvem der bliver ramt af sygdom i dag, og det er jo ikke tilfældigt, at det i høj grad går udover de kortuddannede med lave indtægter. Der har vi som velfærdssamfund en forpligtelse til at gå målrettet efter at forebygge sygdom hos udsatte grupper, ” siger FOAs Forbundsformand Dennis Kristensen.

Som det fremgår af undersøgelserne i FOAs sundhedspolitiske udspil, Sundhed for alle, så er de bedst stillede også bedre rustet til at forebygge sygdomme ved at leve sundt med kost og motion.

Hvis de så rammes af sygdom, bliver de hurtigere helbredt, blandt andet gennem adgangen til private sundhedsforsikringer, og de lever betydeligt længere end de svagest stillede grupper.

”Solidariteten på sundhedsområdet er gået fløjten. Enhver er sig selv nærmest, og imens taler lægevidenskaben for døve ører blandt politikerne, når de peger på en øget satsning på forebyggelse. Det er jo helt uforståeligt, når man tænker på, hvad der kan opnås af besparelser på såvel sundhedsudgifter som på livskvaliteten for alle borgere.”

”Vi burde nå derhen, hvor det ikke er antal af behandlinger der er succeskriteriet i sundhedsvæsenet – men antal af undgåede behandlinger.”

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.