Forkerte påstande om private sygehuse

10/12/10 12:05

Nick Allentoft

Finansminister Claus Hjort Frederiksen kommenterer de seneste dages artikler om privathospitaler.
  • Påstandene i aviserne er grundlæggende forkerte. Notatudkastet fra Finansministeriet, som er omtalt i flere medier, handler om regionernes besparelser ved udbud ultimo 2008. Altså om perioden hvor det udvidede frie sygehusvalg var midlertidigt suspenderet i kølvandet på strejken i 2008. Notatet handler ikke om perioden fra 2002 og frem til suspensionen.
  • Baggrunden for de omtalte dele af notatet er, at regeringen i suspensionsperioden pålagde Danske Regioner at købe en bestemt mængde behandlinger på de private sygehuse. Det skete gennem udbud. Udbuddene betød, at prisen på udvalgte behandlinger på de private sygehuse blev presset ned under prisen for behandlingerne på de offentlige sygehuse.
  • Erfaringerne fra udbuddet indgik naturligvis i regeringens videre arbejde for lavere priser på de private sygehuse. Det arbejde førte til, at priserne efter aftalen med Danske Regioner 1. april 2009 blev sænket ca. 20 procent.
  • Grunden til, at det kunne lade sig gøre at sænke priserne så meget var, at der efter regeringens indførelse af det udvidede frie sygehusvalg var kommet langt flere og større private aktører til. Det betød mere konkurrence og mulighed for at høste stordriftsgevinster på de private sygehuse. Med andre ord så udviklede markedet sig, og det var derfor muligt at forhandle sig til lavere priser.

Se Notatudkast / skitse fra 2009 her

Se nyt notat fra Finansministeriet om sagen her

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.