FTF: Kommunale besparelser fortsætter i 2012

31/5/11 12:09

Kun i hver tiende kommune får regeringens krav om nulvækst ingen konsekvenser i 2012. I de øvrige er der udsigt til negative konsekvenser som fx personalereduktioner. Det viser en ny undersøgelse fra FTF blandt landets kommunaldirektører.

Der har været massive besparelser i kommunerne i både 2010 og 2011, og sparerunden ser endnu ikke ud til at være forbi. I ni ud af ti kommuner forventer kommunaldirektørerne, at kravet om nulvækst også får konsekvenser i 2012. De forudser blandt andet personalereduktioner og besparelser på alle områder. Det viser en undersøgelse, hvor hovedorganisationen FTF har spurgt kommunaldirektørerne om deres forventninger til budgettet i 2012.

Regeringen og kommunerne skal snart til at indgå aftale om kommunernes økonomi for 2012.

"Kravet om nulvækst betyder besparelser. Det har vi allerede set bevis på i år, hvor der er blevet nedlagt 14.000 kommunale stillinger, og hvor serviceniveauet er blevet væsentligt forringet. Og nu er der udsigt til flere nedskæringer og forringelser. Det må regeringen tage ansvar for og huske på, når den skal aftale den økonomiske ramme med kommunerne", siger FTF's formand Bente Sorgenfrey.

Besparelser rammer både kerneydelser og administration Der er i forvejen blevet nedlagt 14.000 fuldtidsstillinger i kommunerne på et år, viser en opgørelse, som KL har lavet. Og i mere end hver tredje kommune er der flere stillingsnedlæggelser i vente, viser rundspørgen blandt kommunaldirektørerne.

42 procent af kommunerne i undersøgelsen svarer, at de forventer at reducere i personale, og 4 procent forventer ansættelsesstop.

Desuden svarer 40 procent, at de forventer besparelser på udvalgte områder, 25 procent forventer besparelser på alle områder, mens 60 procent forventer strammere økonomistyring i 2012.

Kun hver fjerde kommune forventer, at nulvæksten ikke vil betyde serviceforringelser for borgerne i 2012, mens over halvdelen forventer dårligere service til borgerne.

Næsten halvdelen af de kommuner, som forventer serviceforringelser, svarer, at det vil gå ud over alle kommunale områder. Det gælder både administration, børne-, ældre-, skoleområdet og indsatsen for udsatte børn og unge og handicappede.

Notat: Kulsorte udsigter for kommunernes økononomi

FTF: Slæk på kravet om dokumentation

For at sikre, at økonomien i kommunerne rækker til service til borgerne, bør der prioriteres anderledes, mener Bente Sorgenfrey.

"Når økonomien er så stram, og servicen forringes, er der brug for at få ryddet grundigt op i bureaukratiet og tænke nyt. FTF'ere bruger årligt 60 mio. timer på dokumentation, og hvis vi fjerner meget mere af kontrollen og bureaukratiet, kunne vi i stedet bruge tiden og pengene på at give medarbejderne frihed til at være innovative", siger Bente Sorgenfrey.

FTF er for nylig kommet med et vækstoplæg, som blandt andet peger på, at medarbejdernes idéer til, hvordan arbejdet kan tilrettelægges bedre, skal bruges mere systematisk.

FTF's vækstoplæg

FTF kampagnesite om vækst

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.