KL: Stram økonomi – men mulighed for omstilling

04/6/11 11:36

Nick Allentoft

KL’s bestyrelse har lørdag indgået aftale med regeringen om kommunernes økonomi for 2012.

”Regeringen har som bekendt dikteret nulvækst, så kommunerne vil også til næste år arbejde inden for en ekstrem stram ramme. Den hårde udgiftsstyring sætter klare grænser for kommunernes service,” siger KL’s formand Jan Trøjborg.

”Men vi har til gengæld fået regeringen forpligtet på, at den nu skal tage en række initiativer, der sikrer kommunerne bedre muligheder for at få pengene til at passe via omstilling og effektivisering. Vi har fjernet en række bureaukratiske regler, forbedret vores muligheder for at styre udgifter på områder, hvor det traditionelt har været vanskeligt, og sikret at vi kan øge brugen af digitale løsninger,” siger Jan Trøjborg.

Det har været afgørende for KL, at der ikke skulle være et loft over kommunernes anlægsudgifter. Her har regeringen lyttet.

”Det glæder mig, at vi kan videreføre det anlægsniveau, som kommunerne har her i år. For mange kommuner er netop nu for alvor gået i gang med at ændre i fx skolestrukturen, så kapaciteten passer bedre med antallet af elever. Et for lavt anlægsniveau ville have bremset denne udvikling,” siger Jan Trøjborg.

Det har samtidig været afgørende for KL, at regeringen skal støtte op om den nytænkning og omstilling på de borgernære serviceområder, som kommunerne allerede er godt i gang med.

”Jeg er meget tilfreds med, at regeringen bl.a. har forpligtet sig til at gennemføre en række initiativer på det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet. Initiativer, der vil styrke kommunernes muligheder for at styre og prioritere indsatsen. Og i forhold til folkeskolen har vi sikret os, at vi kan sætte turbo på udviklingen mod at integrere IT i undervisningen. Staten har nemlig forpligtet sig til at bidrage med en kapitalindsprøjtning på 500 mio. kr.,” siger KL’s formand.

”På sundhedsområdet har vi også aftalt at se nærmere på den fremtidige organisering. Det blev ikke til egentlige penge, der kunne sikre et løft allerede i denne omgang, men vi sætter nu et udredningsarbejde i gang, hvor vi skal identificere, hvordan vi gør forebyggelsesindsatsen så effektiv som muligt,” siger Jan Trøjborg.

Hent aftalen her

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.