Kommunerne nedlægger dagplejestillinger

11/05/2011 14:21

Nick Allentoft

Forældre er glade for dagplejen. Alligevel har kommunerne nedlagt næsten 1300 dagplejestillinger på bare et år.

Overalt i landet fejrer dagplejere og dagplejebørn i dag Dagplejens Dag. Men selvom forældretilfredsheden i dagplejen er helt i top, nedlægger mange kommuner dagplejestillinger. Næsten 1300 stillinger er nedlagt på blot ét år. Og det ærgrer FOAs pædagogiske sektor.

”Nogle kommuner nedlægger dagplejepladser, fordi børnetallet er faldet. Andre steder bliver dagplejestillingerne nedlagt for at give forældre bedre mulighed for at vælge vuggestue,” siger Jakob Sølvhøj, der er formand for FOAs pædagogiske sektor.

FOA frygter, at kommunerne reelt fratager forældrene mulighed for at vælge dagpleje. Og det er en skam, mener Jakob Sølvhøj.

”Dagplejen kan med sine små børnegrupper og den tætte voksenkontakt noget helt særligt i forhold til de mindste børn. Jeg er sikker på, at det er derfor, at forældretilfredsheden er helt i top, hver gang KL og Finansministeriet undersøger tilfredsheden blandt forældre på børneområdet.”

Nogle af de nedlagte stillinger i den kommunale dagpleje genopstår efterfølgende som privat dagpleje. Men den udvikling er FOA ikke begejstret for.

”Dagplejerne i den kommunale dagpleje har et tæt samarbejde med en dagplejepædagog, der giver sparring og supervision. Det får de private dagplejere ikke. De skal heller ikke arbejde efter læreplaner og kvaliteten i de private dagplejer risikerer dermed at blive lavere end i den kommunale dagpleje,” siger Jakob Sølvhøj.

60.000 børn mellem 0-2 år bliver i dag passet i den kommunale dagpleje, hvor hver dagplejer maximalt passer 5 børn.

Mest Læste

Annonce