Ny aftale om OK 11 med regionerne

27/02/2011 11:58

Nick Allentoft

Søndag formiddag fik Sundhedskartellet forhandlet en to-årig aftale hjem for medlemmerne ansat i regionerne.

På lønnen har Sundhedskartellet afregnet gælden i 2011, og så følger vi prisudviklingen året efter med en lønstigning på 2,65 procent, lyder det fra Sundhedskartellets formand, Grete Christensen.

Læs også: Lidt mere i løn til ansatte i regionerne

Forhandlingerne med regionerne om OK 11 er afsluttet. Efter flere dages forhandlinger i regionernes hus i København fik Sundhedskartellet sammen med Danske Regioner søndag formiddag lagt de sidste brikker i den nye aftale for OK11 på det regionale område.

Sundhedskartellet har denne gang forhandlet en to-årig aftale, hvor gælden for reguleringsordningen er afregnet i 2011. Året efter kommer der en lønstigning på 2,65 procent, og de fleste lønstigninger kommer allerede 1. januar 2012.

Formanden for Sundhedskartellet, Grete Christensen, kalder den nye overenskomst for "den bedst mulige i en meget svær situation."

Den helt store knast i nattens forhandlinger var regionernes krav om en selvstændig reguleringsordning. Men det krav faldt bort i løbet af forhandlingerne og kommer ikke til at gælde i den næste overenskomstperiode.

"Vi har formået at fastholde den nuværende reguleringsordning, mod at vi i perioden analyserer forskydninger mellem personalegrupperne i regionerne. Det er en rigtig fornuftige løsning," siger Grete Christensen.

Med en lønstigning på 2,65 procent i 2012 har Sundhedskartellet forhandlet en ramme hjem, som svarer til den, som man indtil videre har forhandlet sig frem til i kommunerne.

"Der er ikke grund til at hæve armene højt over hovedet. Men vi har kæmpet for at få den bedst mulige aftale og har lagt nogle fornuftige spor frem mod de næste overenskomstforhandlinger om to år," siger Grete Christensen.

Dette års overenskomstforhandlinger er foregået i skyggen af en dyster samfundsøkonomi, store besparelser i regioner og kommuner og et kæmpe hul i statskassen. Det var også krystalklart, da staten og CFU indgik forlig om OK 11 for nogle uger siden, og da KTO og KL lavede en lignende aftale sidste weekend. Pengene var og er meget små.

Derfor var det ikke overraskende for Sundhedskartellets forhandlere, at den samme stramme ramme blev lagt hen over OK-forhandlingerne med regionerne.

Grete Christensen hæfter sig dog ved, at Sundhedskartellet, dels har undgået forringelser på arbejdstidsaftalen selv om arbejdsgiverne havde mange krav på dette område, dels har forhandlet væsentlige elementer hjem ved OK 11. Det drejer sig blandt andet om:

* Honorering af arbejdsmiljørepræsentanter
* En pulje penge til faglig og professionsrettet udvikling
* Ny aftale om indplacering om atypiske stillinger
* Projekt med fokus på at undersøge det kønsopdelte arbejdsmarked

Endnu udestår søndagens forhandlinger med kommunernes forhandlere i KL, før der ligger en samlet aftale for samtlige 120.000 medlemmer af Sundhedskartellet ansat i regioner og kommuner.

Begge forhandlingsresultater skal efterfølgende til afstemning blandt medlemmerne af Sundhedskartellet.

Mest Læste

Annonce