Reg.Nord: Ny basisuddannelse på vej i sygepleje

30/09/2010 00:00

Nick Allentoft

Det første hold af sygeplejersker uddannet til akutområdet er netop blevet færdige. Samtidig er Region Nordjylland klar med en helt ny basisuddannelse i akut sygepleje til en langt bredere målgruppe i de kommende akutmodtagelser. Region Nordjylland er i foråret 2011 klar med en helt ny basisuddannelse til personale, der skal arbejde i fremtidens fælles akutmodtagelser. Basisuddannelsen udbydes i samarbejde med UCN (Univercity College Nordjylland) og Simulationscentret på Aalborg Sygehus.

Med opstart i foråret 2011 skal to hold gennemføre den nye basisuddannelse. Et hold kommer til at bestå af 24 kursister med ti kursusdage. Der indgår blandt andet tværfaglig samtræning med læger, træning på elektroniske dukker m.m.

- Personalet får den nødvendige basisviden til brug i de kommende akutmodtagelser. Vi kan så tilkøbe moduler i fx ledelsesstyring i akutmodtagelser og fordeling af patienter afhængig af hastegrad, siger Jens Winther Jensen, sundhedsfaglig direktør, Region Nordjylland.

8 nyuddannet akutsygeplejersker
Den nye basisuddannelse i sygepleje forventes at afløse den nuværende tværregionale uddannelse, som Region Nordjylland har udbudt i samarbejde med Region Midtjylland. Her er det første hold på 8 sygeplejersker fra Nordjylland netop blevet uddannet og fået tværgående specialviden på akutområdet.

- Med den nye uddannelse kan vi samtidig uddanne fire til fem gange flere sygeplejersker for de samme penge i forhold til den gamle uddannelse. Vi har brug for opkvalificering af en større gruppe, siger Jens Winther Jensen.

Der er allerede afsat midler i budget 2011 til den nye uddannelse.

- Vi arbejder samtidig med en national strategi for både læger og sygeplejeområdet. Derfor fortsætter vi med at sende læger af sted på den fælles udbudte uddannelse og det sidste hold af sygeplejersker, siger Jens Winther Jensen, sundhedsfaglig direktør.

Klar indsigt i kommende akutkoncept
Der begynder derfor 6 læger og 12 sygeplejersker igen 1. oktober i den fælles udbudte uddannelse med Region Midtjylland. Lægernes uddannelse er to-årig, mens sygeplejerskernes uddannelse er et-årig.

De foreløbige erfaringer fra det første hold er gode, siger Karin Jensen, afdelingssygeplejerske, skade-modtagelsen, Anæstesien, Sygehus Vendsyssel.

- Jeg har fået en klar indsigt i, hvad sygeplejerskerne skal geares til i det nye akutkoncept. Ved hjælp af uddannelsen får både læger og sygeplejersker samme kendskab til arbejdsmetoder, og det vil være med til at forbedre samarbejdet i de kommende akutmodtagelser og dermed optimere patientbehandlingen, siger Karin Jensen.
 

Mest Læste

Annonce