Rødovre-skoler reducerer kriminalitet ved overvågning

06/01/2011 12:34

Nick Allentoft

Rødovre Kommune har i øjeblikket et pilotforsøg med digital videoovervågning på to skoler. Det giver blandt andet store præventive effekter. Efter få måneder er hærværket kraftigt reduceret, ligesom man har afsløret en cykeltyv.

Ny lovgivning
I juli ændrede Folketinget ”Lov om tv-overvågning”, så det nu er muligt for private og offentlige myndigheder at foretage effektiv TV-overvågning, når det sker i forbindelse med bekæmpelse af kriminalitet.

Lovændringen betyder blandt andet langt bedre muligheder for at reducere hærværk og anden kriminalitet i boligforeninger og på idrætsanlæg.

Tryghed og økonomi i overvågning

Rødovre Kommune har i en årrække haft analoge overvågningskameraer på en del af kommunens bygninger. Men valgte i forbindelse med lovændringen at lave et pilotprojekt med øget overvågning på to af kommunens skoler – Hendriksholm Skole og Islev Skole - hvor man har været plaget af hærværk og tyverier.

- Kommunen ønsker at begrænse udgifterne til oprydning, istandsættelse og reparationer efter hærværk samt skabe tryghed for elever, lærere og andre med ærinder på skolerne, forklarer vagt- og sikringsleder Kim Bundgaard Larsen.

- Så pilotprojektet skal fortælle, om der er økonomi i at sikre skolerne med overvågningskameraer, uddyber han.

Præventiv effekt

Kun få måneder efter de nye digitale overvågningskameraer er taget i brug, og skiltning om det er opsat, er hærværket er reduceret til et minimum, ligesom tyverierne stort set er stoppet.

For kort tid siden kunne en af skolens små elever ikke finde sin cykel, da hun skulle hjem. Den dataansvarlige for overvågningen gennemgik optagelserne, der afslørede, at en af skolens store drenge havde stjålet cyklen fra stativerne. Optagelserne blev overdraget til skolens SSP-repræsentant, der gik videre med sagen.

Digitale kameraer med stor opløsning

- Vi har tidligere benyttet ældre analoge kameraer, men var ikke tilfredse med dem. Opløsningen er ikke tilstrækkelig til at kunne genkende personer på optagelserne. Og så er overvågningen ikke meget værd, når vi ikke har en person siddende til at følge med live, fortæller Rødovre Kommunes vagt- og sikringsleder.

I samråd med Bravida, der har installeret kommunens digitale overvågningskameraer har man på hver skole installeret tre Sony SNC-RS84P overvågningskameraer af speed dome-typen, der er i stand til at panorere, zoome og tilte (vippe) horisonten rundt. Kameraerne er samtidig vandalsikrede.

- Sony er helt klart dem, der viser vejen frem. De er blandt andet klart førende med featuren View DR, der giver klare og detaljerede billeder af genstande i modlys – for eksempel ved forhold mod sollys eller visning af en nummerplade, hvor en bil holder med forlygterne tændt mod kameraet, forklarer projektleder Brand & Sikring Peter Justesen, Bravida, der har stået for projektet til Rødovre Kommune.

Hellere et godt end tre dårlige kameraer

- Alt for mange køber for billigt og får derfor ubrugelige optagelser. Optagelser fra et kvalitetskamera er så gode, at man kan zoome i dem og genkende ansigter og nummerplader, forklarer Peter Justesen.

Kim Bundgaard Larsen er enig:

- Hellere et godt end tre dårlige kameraer. Analoge kameraer er ikke gode nok til efterbehandling i billedet. Ydermere er optagelser fra ethvert kamera uden tilstrækkeligt lys også for ringe. Derfor har vi valgt at supplere alle kameraerne med en 500 watt projektør, der i de mørke timer tænder, når nogen bevæger sig i området.

Alle optagelser samles via et IP-netværk i en central server på Rødovre Rådhus, hvor de gemmes 8-10 dage. Herefter slettes de, hvis der ikke har været hændelser, som politiet skal efterforske.

Optagelserne kun til kriminalitetsbekæmpelse

- Personalet på skolerne var lige inden forsøget lidt skeptiske, fordi de troede, at kameraerne kunne bruges til at kontrollere deres arbejdsindsats. Men det er ganske umuligt, ved de nu. Brugen af optagelserne er reguleret af Persondataloven, hvor det kun er tilladt den dataansvarlige at gennemse optagelser, hvis han leder efter en konkret hændelse. Finder han det ønskede bevis på optagelserne må de kun overdrages til politiet. Misbrug vil kunne straffes, slutter Kim Bundgaard Larsen.

Stor interesse for de nye muligheder

Forsøget i Rødovre Kommune løber et år, hvorefter resultaterne vil afgøre, om man skal udbygge videoovervågningen i resten af skolerne og andre udsatte bygninger i kommunen.

- Vores Specialist Dealers fortæller, at de efter lovændringen i juli i år har oplevet stigende interesse for overvågning af boligområder og idrætsanlæg. Overvågning af disse områder kræver tilladelse fra den lokale politidirektør, der giver den, hvis den er med til at bekæmpe kriminalitet i området, fortæller Björn Admeus, Sony Professional Nordic.

###

Det Kriminal Præventive Råd har for kort tid siden udgivet en brochure med de nye regler samt gode råd om overvågning af boligområder. Brochuren kan hentes her i pdf-format.

Mest Læste

Annonce