Ryk i fængsel og bliv stoffri

07/12/10 1:01

Nick Allentoft

Dette paradoks fremgår af en ny bog om stofmisbrugsbehandling. Bogen er den ene af to fagbøger, der beskriver et alternativ, men for mange stofmisbrugere er et fængselsophold eneste mulighed for at komme i stoffri døgnbehandling. Bøgerne definerer en ny behandlingsmodel, udviklet ved en dansk døgninstitution, som behandler hårdt belastede stofmisbrugere. Målsætningen er at fordoble udbyttet af stoffri døgnbehandling indenfor de næste 3 – 4 år.

Flere danske kommuner tilbyder ikke længere denne mulighed, som kan være afgørende for at blive stoffri. Ifølge mange praktikere er det urealistisk for mange hårdt belastede stofmisbrugere at klare den første overgang til stoffrihed uden miljøafskærmet døgnbehandling. Kommuners fravalg af denne behandlingsform er derfor ensbetydende med at lukke ned for det stoffrie mulighedsperspektiv.

Den skitserede realitet er næppe i tråd med intentionerne bag loven om behandlingsgaranti af år 2003 og den efterfølgende økonomiske indsprøjtning til området stofmisbrugsbehandling. Et af kapitlerne i den ene af de to nye bøger beskriver udviklingen af området efter vedtagelsen af loven om behandlingsgaranti. Det øvrige indhold i bogen er en beskrivelse af baggrunden for den nye behandlingsmodel og en teoretisk udlægning af behandlingen, der defineres som et Inkluderende Terapeutisk Samfund (ITS). Den anden bog beskriver brugen af (læremetoden) coaching i misbrugsbehandling – metoden beskrives her som et primært værktøj i arbejdet med at omsætte begrebet inklusion til praksis.

Som et resultat af kommunernes nedprioritering af stoffri døgnbehandling er det blevet vanskeligt at gennemføre innovative behandlingstiltag i døgnregi.

I så henseende er forfatteren glad for, at den nye behandlingsmodel også er under udvikling i to danske fængsler. Behandlingen sker her på tre afskærmede enheder i hhv. lukket, åbent og halvåbent regi. Ikke desto mindre er det aktuelt at spørge, om det skal være nødvendigt for de hårdt belastede stofmisbrugere at begå kriminalitet for at få den behandling, de behøver i overgangen til stoffrihed?
 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.