Hvordan ser vi verden med nye øjne hvis ikke med dem, der rent faktisk ser den friskt?
Hvordan ser vi verden med nye øjne hvis ikke med dem, der rent faktisk ser den friskt?

Tør denne generation lytte til den næste?

Ledelse

06/5/14 11:22

Freja Eriksen

“Næste djøf-generation vil lytte til medarbejderne.” Sådan lød overskriften på et indlæg fra fem studerende og kommende djøf’ere her på mediet forleden. Det fik rektor på Professionshøjskolen Metropol, der uddanner fremtidens fagprofessionelle, til at reagere - og en blokering for fornyelse fremstillet.

"Næste djøf-generation vil lytte til medarbejderne." Læses overskriften med en forud-blokeret holdning, står der, at denne nuværende generation af djøf’ere ikke lytter til medarbejderne, og at deres efterfølgere i øvrigt er fortørnede over, at de “gamle” udfører deres arbejde så dårligt.

Læses overskriften fordoms- og forsvarsfrit står der, at den næste djøf-generation har ambitioner, er ansvarsfuld, vil bestræbe sig på at vise tillid over for dem, de måtte møde på deres kommende arbejdspladser. De vil ændre noget i verden, og de vil bruge deres eget unge perspektiv, på at udfordre de gængse, fastgroede faconer, vi måske/måske ikke har brug for mere.

I et populært tweet på de sociale medier blev DenOffentliges overskrift hurtigt karakteriseret som ’subtil dæmonisering’ - ’er du holdt op med at slå din kone?’ Så i henhold til redaktionens bestræbelser på at holde en konstruktiv linje, blev der indsat et ”mere” - for at fremme forståelsen. "Næste djøf-generation vil lytte mere til medarbejderne."

For det er det de vil, de unge djøf’ere. De vil lytte mere til medarbejderne. De unge forfattere, Sarah Richardt Schoop, Sofie Tolstrup, Sofie Seidenfaden, Jens Kristian Rasmussen og Gry Inger Reiter - mener, ”det er på høje tid, at vores generation af djøf’ere tager djøfiseringsdebatten alvorligt og påtager sig et medansvar for at bygge bro mellem akademikere og andre faggrupper.”

Her vil fem unge mennesker altså tage medansvar. Så meget medansvar, at de har planlagt fem frie debatarrangementer, som bl.a Mogens Lykketoft, Mattias Tesfaye,  Lars Qvistgaard, Bo Lidegaard og Lisbeth Zornig Andersen har sagt ja til at debattere ved. Vil etablerede djøf’ere ikke høre det? Er man så ømskindet, at man ikke kan tåle konstruktiv kritik, debat om og med fremtidens generationer? Sidder den nuværende generation virkelig så anspændt i kontorstolene, at den end ikke tør møde kritik fra en ung generation, som den selv har opdraget og haft ansvaret for?

Angst for unge generationer?

Hvis der ikke er plads til, at nye generationer får lov at sige, hvad de mener, hvem skal så skabe den forandring som de nuværende generationer så kraftigt efterlyser, men ikke rigtig leverer?

De fem kommende djøf’ere mener, at ”djøf-ledere in spe kan og skal tænke nyt”. Mener du og alle de andre etablerede djøf’ere derude på arbejdsmarkedet med magten i hænderne og retten til at uddanne næste generation ikke det? Skal djøf-ledere in spe tænke gammelt? Skal de modarbejde konstruktivt samarbejde, gensidig respekt, lydhørhed på tværs af faggrupper? Eller er du bange for at næste generation stjæler dine buzzwords og måske endda med tiden til fordel, har en større chance for at gøre dem til virkelighed?

Hvem fornyer og forandrer?

Hvad er kulturen egentlig i Danmark? Tør vi blive udfordret af nogen, der er anderledes, yngre, fra en anden uddannelse, privat frem for offentlig, kvikkere end gennemsnittet?  

Eller holder vi bare fast i vores trygge positioner – som personer, organisationer, samfundsinstitutioner?

Læs hvad de fem studerende siger:

Frøene til en nytænkning af, hvordan fremtidens offentlige ledelse skal se ud og adskille sig fra version 2014, kan blandt andet sås i vores kredse; hos den næste djøf-generation, hvor en god del af fremtidens offentlige ledere findes.”

Hvordan ser vi verden med nye øjne hvis ikke med dem, der rent faktisk ser den friskt?

Vi har brug for mindre brok. Flere spørgsmål. Bedre svar. Det får vi kun, hvis vi åbner for nye måder at betragte os selv og andre - og har mod nok til at ændre os på baggrund af det - tage høretelefonerne ud af ørerne og computermusen i den anden hånd.

De unge tør lytte. Tør du?

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.