Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

Velfærd

22/02/2019 11:00

Nick Allentoft

PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

De to professorer Ove Kaj Pedersen (CBS) og Jørn Henrik Petersen (SDU) i samtale med forfatter til bogen Velfærdsillusionen, Nick Allentoft, om velfærdsstatens udvikling. Dette er tredje afsnit af fire. Find de øvrige afsnit her

Dette afsnit handler om det historiske jordskredsvalg i 1973 og tiden efter. Valget ændrede dansk politik for altid, og i de følgende år blev det mere og mere klart, at den danske økonomi var på vej ud over kanten. Men også noget andet blev tydeligere.

"Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede. Derfor er velfærdsstaten i meget høj grad en faktor, der skal være med til at korrigere de irationaliteter, der er indbygget i os mennesker. Med velfærdsstaten forsøger at beskytte det enkelte individ mod det enkelte individs egen manglende evne til at ville forudse, hvad der ville kunne ske i eget liv," siger Jørn Henrik Petersen.

Nyhedsbrev 2

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Denne tilgang til styringen af samfundet rækker langt ind i oversættelsen af demokratiets mening og udmøntning, påpeger Ove Kaj Pedersen.

"'73-valget er nok det største brud i danske politisk historie. Det er et opgør med bureaukratisme, og derefter et opgør med mange af de interesseorganisationer - især arbejdsmarkedsorganisationerne - som havde domineret den politiske dagsorden.  Der er en tid før og en tid efter 73. Det er karakteristisk, hvor mange år der går, før vi finder ud af, at det var en afgørende begivenhed. Der går faktisk 30 år. Især på det ideologiske plan, fordi der her kom en tredie politisk filosofi, hvor der kom nogle andre debatemner og skillelinjer ind i den politiske debat," siger Ove Kaj Pedersen.

Du kan også høre professorens vurdering af den tilstand, som velfærdsstaten langsomt bringer til samfundet, fordi den politiske holdning er, at den skal overleve.

"Der er ingen tvivl om, at ingen politikere vil opgive den centralisering vi har fået siden, for den er en nødvendig forudsætning for fortsættelsen af velfærdsprojektet. Det er et spil om, hvordan statsliggørelsen gradvis sætter samfundet til side," siger Ove Kaj. 

Find de øvrige afsnit og andre podcasts med velfærdsdebat lige her.

 

Mest Læste

Annonce