Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

Velfærd

22/03/2019 11:00

Nick Allentoft

“Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

“Ja, jeg har et medansvar for bølgen af djøficering, og det tager jeg rigtig gerne på mig. Det var i min ungdom vi udviklede begrebet djøf,” siger tidligere DA-direktør og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen i denne podcast, hvor Nick Allentoft har sat ham og Dennis Kristensen stævne til en samtale om velfærd.  

I samtalen ser de to tidligere topfolk tilbage på årtier med kampe, reformer og kriser, og Nick Allentoft udfordrer dem på sin analyse af velfærdsillusionen. Dennis Kristensen er alvorligt bekymret for den aktuelle udvikling.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

“Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage. Finanskrisen er kommet til at blive dække for en tilbagerulning af velfærdssamfundet. Jeg tror vi er igang med en ideologisk kamp om, hvad der skal være fælles og individuelt ansvar. Hvor tætmasket skal det sikkerhedsnet vi spænder ud for hinanden være,“ mener Dennis Kristensen.

Det er Neergaard Larsen delvist enig i, men han peger i stedet for ideologi på en udvikling, der har styrket velfærdsstaten på bekostning af velfærdssamfundet.

“Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes. Her skal man være opmærksom på samspillet mellem arbejdsmarkedets parter og de offentlige institutioner,” siger han.  

Deres svar på velfærdskriserne er, at fokusere mere på samfundet.

“Det bedste vi kan gøre er at øge sammenhængskraften i Danmark,” anbefaler Neergaard Larsen.

“Danskerne har så reageret på den her udvikling ved at blive mere ansvarlige for hinanden,” mener Dennis Kristensen.

Dette er andet afsnit i podcasten med de to tidligere topfolk fra arbejdsmarkedet. Hør første del her og find endnu flere podcasts her

 

Mest Læste

Annonce