Professorer: Politikere er låst i hensyn til middelklassen

Politik

01/03/2019 08:09

Nick Allentoft

PODCAST: Jørn Henrik Petersen og Ove Kaj Pedersen påtaler en situation, hvor politikerne er låst mellem hensyn til det store flertal af vælgere, som har det godt, og hensynet til den sociale kontrakt, hvor udsatte får den nødvendige hjælp og støtte. Her bliver den kommende valgkamp central, mener de.

De to professorer Ove Kaj Pedersen (CBS) og Jørn Henrik Petersen (SDU) i samtale med forfatter til bogen Velfærdsillusionen, Nick Allentoft, om velfærdsstatens udvikling. Dette er fjerde og sidste afsnit. Find de øvrige afsnit her

Hvad var det vi fik med velfærdsmodellen, og hvilke udfordringer venter foran os, spørger Nick Allentoft i denne udgave. 

Begge professorer er enige om, at samfundet i disse år svigter de mest udsatte. 

Nyhedsbrev 2

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

"Der er sket en markant forskydning med socialpolitikken, der er flyttet over i beskæftigelsesministeriet. Socialpolitik er i alt overvejende grad blevet beskæftigelsespolitik, og det betyder, at vi er ved at lave en todelt socialpolitik. De store ordninger, der gælder alle, gøres der ikke så meget ved - du kan kalde det socialpolitik for middelklassen - og samtidig får vi et ringere og ringere system for dem, som befinder sig på samfundets rand," siger Jørn Henrik Petersen. 

"Hvis vi fastholder opmærksomheden mod den udsatte gruppe - og det skal vi - som er blevet misrøgtet over nogle år med politisk opbakning og fra den største del af vælgerbefolkningen, så ser jeg ikke noget alternativ til den statsliggørelse og centralisering vi har set siden slut firserne," siger Ove Kaj Pedersen. 

De påtaler begge to en situation, hvor politikerne er låst mellem hensyn til det store flertal af vælgere, som har det godt, og hensynet til den sociale kontrakt, hvor udsatte får den nødvendige hjælp og støtte. Her bliver den kommende valgkamp central, og Ove Kaj Pedersen peger på et centralt dilemma. 

"Jeg ser ingen som helst tegn på, at udviklingen vil gå væk fra konkurrencestaten. De fleste argumenterer imod en konkurrencestat, men spørger man politikerne om de vil gå mod de otte forudsætninger for en konkurrencestat så er der fuldstændig tavshed."

Jørn Henrik er enig, og peger på, at dette fokus på den dominerende vælgerskare kan blive dyrt. 

"Der er brug for nye reformer, men vi skal passe på med at smide “Barnet” ud med badevandet, og når jeg siger det, så tænker jeg lige præcis på udsattegruppen, for den er kommet i klemme i reformerne de senere år."

Begge professorer peger på, at det danske samfunds helt store udfordring de kommende år bliver uddannelse. Hør hele podcasten her. 

 

Mest Læste

Annonce