Tolkegebyret er dobbelt symbolpolitik og forstærker lægemangel

Sundhed

27/08/2019 10:15

Sine Barrett-Madsen

Man indførte tolkegebyret i sundhedsvæsenet, fordi man ville spare penge og samtidig fortælle mennesker, der kommer til Danmark, at de forventes at lære dansk på tre år. Det fungerer bare ikke sådan. De faglige eksperter fik ret i deres bekymringer.

Sprogfolk, økonomer og sundhedsprofessionelles bekymringer blev tilbagevist med ganske forstemmende, klassisk magtretorik af den tidligere regering.

Nu har ordningen været gældende siden 1. juli 2018. Og der er ikke udsigt til, at den bliver afskaffet.

Ingen af gevinsterne er dokumenterede, nu hvor ordningen er i drift. Ordningen koster flere penge end den indbringer. Der er ingen dokumentation for, at man motiveres til at lære det danske sprog af udsigten til at kunne undvære tolk i sundhedsvæsenet ude i fremtiden.

Det er derfor tydeligt, at det var symbolpolitik at indføre ordningen.

Nyhedsbrev 2

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Bekymringerne er blevet bekræftet af hverdagen i sundhedsvæsenet. Vi har syge borgere, der ikke længere kommer til opfølgning på deres kroniske sygdom, andre med akut sygdom, der venter for længe med at gå til lægen. Vi har mange unødvendige diskussioner med patienter, hvis dansk er for dårligt til konsultationsproces med lægen, men som selv synes, det er godt nok og ikke kan/vil betale et tolkegebyr. Mange kontroverser om brug af familiemedlemmer og børn som tolke. Vi har også måttet bruge tid på at skrive rigtig mange undtagelseserklæringer.

Tolkegebyret bidrager til, at læger bruger på tiden på de forkerte ting i et presset sundhedsvæsen (mere pseudoarbejde), vi øger uligheden i sundhedsvæsenet, og patientsikkerheden forringes. Vores arbejde saboteres, når kommunikationen er med fagter og tegn, og aben havner hos os.

Når den nye sundhedsminister nu, på trods af at erfaringerne er præcis så negative som forventet, melder ud, at tolkegebyret skal bevares, så forstærkes det andet signal i symbolpolitikken. Det handler om det signal, som sendes til os stressede fagfolk i sundhedsvæsenet: Vi vil blæse på jeres faglige indvendinger, at jeres arbejde saboteres, og at patienter kommer til skade i sundhedsvæsenet pga. tolkegebyret. Det er os, der bestemmer, og vi indfører mere pseudoarbejde, hvis det passer os.

Jeg kan sige med ret stor sikkerhed, at summen af den slags signaler (der har været flere af dem under den tidligere regering), virker som anti-rekruttering i hele min del af sundhedsvæsenet – almen praksis. Særligt hårdt vil det gå ud over rekruttering i de mest lægedækningstruede områder, f.eks. områder, hvor der bor mange med anden etnisk oprindelse end dansk.

Hvis den socialdemokratiske regering gerne vil have et engageret og effektivt sundhedsvæsen, så lyt til de faglige argumenter, det fremmer samarbejdet og effektiviteten.

 

Mest Læste

Annonce