Tre milliarder kroner til Danmarks Grundforskningsfond

Danmarks Grundforskningsfond skal fortsat støtte banebrydende forskning i den absolutte verdenselite. I den kommende vækstpakke vil regeringen afsætte tre milliarder kroner til nye forskningscentre.

Danske forskere skal også fremover bidrage til at løse nogle af den moderne verdens største udfordringer med støtte fra Danmarks Grundforskningsfond. Regeringen foreslår nu at afsætte tre milliarder kroner til fonden i den kommende vækstpakke.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen fastslår, at fonden er helt unik og meget værdifuld i international sammenhæng.

- Danmarks Grundforskningsfond bidrager til at skabe og fastholde nye arbejdspladser i Danmark. De talentfulde forskere, som fonden støtter, udvikler blandt andet nye teknologier og lægemidler. Det er godt for befolkningen, og det er godt for danske virksomheder, der kan bruge forskningen til at udvikle mere effektive arbejdsmetoder og nye produkter, siger Sofie Carsten Nielsen.


Danmarks Grundforskningsfond er en selvstændig fond, der støtter etableringen af 10-årige forskningscentre, hvor forskningsgrupper arbejder sammen om løsning af komplekse forskningsspørgsmål. Forskning støttet af fonden kan konkurrere med de allerbedste forskningsmiljøer i verden som for eksempel på Stanford University i Californien og Massachusetts Institute of Technology (MIT).

- Det er blandt andet vores forskning, vi skal leve af i fremtiden. Med et kapitalindskud på tre milliarder kroner kan fonden fortsætte sit succesfulde arbejde og skabe banebrydende forskning på et meget højt videnskabeligt niveau inden for forskellige forskningsområder, siger Sofie Carsten Nielsen.

Fonden støtter den grundlagsskabende forskning og er således første led i forsknings- og innovationskæden. Forskningsspørgsmålene kan for eksempel handle om enzymforskning, hvor forskerne ved at efterligne naturen forsøger at skabe en mere miljøvenlig kemisk industri – eller finansiel forskning, der kan bidrage til en bedre forståelse af finansielle kriser og dermed medvirke til at forebygge dem.

Fra 2007-2011 blev der udtaget 20 patenter af grundforskningscentrene. Centrene har i samme periode ført til opbygningen af syv spin out-virksomheder.

De tre milliarder kroner finansieres via udstedelse af statsobligationer og har først betydning for de offentlige finanser, når midlerne udmøntes fra 2019 og frem. Det skyldes, at Danmarks Grundforskningsfond er en del af den offentlige forvaltning og service.

Indskuddet vil sikre, at fonden kan sætte nye 10-årige forskningscentre i gang frem til 2026/2027.

Emneord: Danmarks Grundforskningsfond, Forskning, Sofie Carsten Nielsen, Forskningscentre
Uddannelsesministeriet på DenOffentlige.dk Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser
Aktivitet: Artikler: 70 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 28.11.18 Sundhed
  Regioner støtter uafhængig forskning

  7 millioner kroner til uafhængig forskning skal nu omsættes til resultater for patienterne.

 • 09.11.18 Bæredygtighed
  Forskere vil skabe bæredygtig kemi

  Aarhus Universitet er gået sammen med otte andre europæiske universiteter om at skabe grøn, bæredygtig og bionedbrydelig kemi med en produktionsmetode, der bruger lys og enzymer og ikke genererer affald. Det kan være skelsættende for en industri, der ellers er en af klodens mest forurenende.