Trods skattelettelser betaler de rigeste mere i skat

Personer med topindkomster betaler en højere andel af de samlede skatter end før - selv om skatten er sat ned.

De højest lønnede danskere har fået de største skattelettelser de senere år. Alligevel betaler de en stigende del af de samlede skatter, skriver Politiken.

Det lyder umiddelbart selvmodsigende, men forklaringen er enkel: De højest lønnedes indkomster er simpelthen steget så meget mere end andres, at deres andel af skattebetalingen vokser, selv om deres skatteprocent falder.

Det ses tydeligt i den absolutte top – den ene procent, som har de allerhøjeste indkomster. For folk i denne gruppe er skattebyrden faldet fra 58,9 procent i 2001 til 53,3 procent i 2012. 


Skattebyrden for de 50 procent laveste indkomster er kun faldet fra 43,4 til 41,3 procent, viser en analyse fra den borgerlige tænketank Cepos. 

Ser man i stedet på top én procents andel af alle skatter og afgifter, som betales, er den steget fra 7,5 i 2001 til 8,3 procent i 2012. 

- Rigtigt mange mener, at top én procent ikke betaler nok i skat. Men når man opgør deres skattebetaling, betaler de faktisk en stigende del af de samlede skatter og afgifter, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos til Politiken.

Udviklingen skyldes, at indkomsterne i denne gruppe er steget markant mere end andres. 

Blandt de danskere, som har de 50 procent laveste indkomster, er indkomsterne godt nok steget med 32 procent i samme periode. Men indkomsten for den absolutte top er steget med hele 55 procent. 

- Man bør glæde sig over, at top én procent har en stigende indkomst. Det betyder, at de betaler en større del af skatter og afgifter, siger Mads Lundby Hansen til Politiken.

Emneord: Indkomstforskelle, Skat, Skattelettelser, Minimumsindkomster, Skattebyrden, Cepos
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også