Trump blev væk fra årlig tradition: Det gav plads til humor og en bredside fra medieikoner

Trump droppede den årlige middag med White House korrespondenterne. Det gav plads til bidende humor og en bredside fra flere medieikoner.

I en tale lørdag aften sagde Donald Trump, at hans første 100 dage som præsident har været meget produktive.
 
- De samles om Det Hvide Hus' pressemiddag uden en præsident, sagde han fra talerstolen, med henvisning til den årlige middag for Det Hvide Hus' journalister. Den holdes samme dag og foregår i år på Washington Hilton Hotel.

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

Donald Trump er den første amerikanske præsident i 36 år, der vælger ikke at deltage i middagen. Sidst, en præsident ikke var med til middagen, var i 1981, fordi daværende præsident Ronald Reagan var ved at komme sig oven på et skudsår efter at være blevet forsøgt dræbt.
 
Donald Trump meddelte allerede i februar, at han ikke vil deltage i middagen.  Trump har flere gange beskyldt medierne for at sprede falske nyheder og kaldt dem uærlige.
 
I talen lørdag betegnede Trump sine første 100 dage som præsident som "meget produktive". Det skete under store klapsalver fra de tusindvis af tilhængere, der var mødt op for at se ham.
 
- Der er ikke noget sted, jeg hellere vil være, end lige her i Pennsylvania for at fejre vores 100-dages milepæl og reflektere over vores fantastiske rejse og forberede mig på mange store kampe, som venter, og som vi vil vinde. Vores kamp for at gøre Amerika stort igen er kun lige begyndt, lød det fra præsidenten.
 
Vicepræsident Mike Pence introducerede Trump som "en mand, der holder sit ord, og en mand, der handler".
 
Journalister svarede igen på Trumps kritik under årlig middag
Det helt store emne under den årlige middag for de journalister, der dækker Det Hvide Hus, var ikke overraskende præsident Donald Trumps fravær.
 
- Okay, hør her. Jeg forstår det godt. Vi er nødt til at tale om elefanten, der ikke er i rummet. Lederen af vores land er her ikke. Det er fordi, at han bor i Moskva, og det er en meget lang flyvetur, jokede aftenens vært, komikeren Hasan Minhaj fra The Daily Show.
- Det ville være svært for Vlad (Ruslands præsident, Vladimir Putin, red.) at være her. Hvad angår den anden fyr, så tror jeg, han er i Pennsylvania, fordi han ikke kan klare en joke, fortsatte han.
 
Præsidenten for foreningen af journalister i Det Hvide Hus, White House Correspondents' Association (WHCA), Jeff Mason, brugte anledningen til at minde om, hvem den årlige middag holdes for:
 
- Vi er her for at fejre pressen, ikke præsidentembedet, sagde han.
 
At Donald Trump gentagne gange har beskyldt medierne for at sprede falske nyheder og kaldt dem uærlige blev også kommenteret.
 
- Hr. præsident, medierne er ikke falske nyheder, påpegede Bob Woodward, chefredaktør på Washington Post.
 
Også Woodwards gamle kollega Carl Bernstein, som han afdækkede Watergate-skandalen med, fik et par ord med på vejen:
 
- Vores job er at få den bedst opnåelige version af sandheden frem, punktum. Især nu, sagde han.
 
Den årlige pressemiddag er ifølge WHCA en "hyldest af First Amendment (den forfatningstilføjelse, der sikker ytrings- og pressefrihed, red.) og den vigtige rolle, som uafhængige nyhedsmedier spiller i en sund republik".
 
Ved den traditionelle begivenhed optræder den amerikanske præsident ofte på slap line. Typisk ved at fortælle vittigheder om både sig selv, medier og politikere. 
 
Se to af talerne fra middagen herunder.

 

 

Emneord: Donald Trump, Præsident, USA, White House Correspondents Diner
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 30.11.15 Bæredygtighed
  Danmark med i præsident Obamas ”Mission Innovation”

  USA med præsident Obama i spidsen har taget et ambitiøst internationalt energiforskningsinitiativ, hvor 20 lande – herunder Danmark – forpligter sig til en markant forøgelse af midlerne til energiforskning over en femårig periode. Zuckerberg, Branson, Soros og Bill Gates er blandt de private deltagere.