Uber afslører kæmpe dilemma: Fik både hjælp og politianmeldelse fra det offentlige

Uber fik først hjælp til at etablere sig, og blev derefter politianmeldt. Det offentlige Danmark klarede begge dele.

Den omstridte amerikanske virksomhed Uber blev hjulpet på vej af det offentlige, da virksomheden skulle etablere sig i Danmark. Det kan Avisen.dk i dag fortælle.

Uber blev politianmeldt af Trafikstyrelsen blot to timer efter virksomhedens ankomst til Danmark. Københavns Politi har sigtet mindst 24 Uber-chauffører for ulovlig taxakørsel.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

Men da Uber i 2014 kom til Danmark, skete det med hjælp fra Invest in Denmark, som er en del af Udenrigsministeriet, og fra fonden Copenhagen Capacity. Det er en fond, der skal tiltrække investeringer og arbejdspladser til hovedstadsområdet. Den er primært betalt af skattekroner fra Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Læs også: Aalborg vil teste førerløse busser

- Vi mødte Uber for første gang i 2014 og har bistået dem med at afklare de forskellige muligheder for at etablere sig i Danmark. Det er en type services, vi tilbyder alle udenlandske virksomheder, siger Copenhagen Capacitys direktør Claus Lønborg til Avisen.dk.

Han pointerer, at der ikke er blevet rådgivet om regler eller love på taxaområdet.

Hjælpen, som er sket i et samarbejde mellem Invest in Denmark og Copenhagen Capacity, har blandt andet bestået i drøftelser om rekruttering af medarbejdere, kontakt til Danmarks Tekniske Universitet og anden hjælp i forbindelse med Ubers etablering i Danmark.

Samtidig har Copenhagen Capacity hjulpet med at finde de kontorlokaler på Østerbro i København, som Uber nu har til huse i samt lokaler til et rekrutteringsarrangement, som Uber i marts afholder i København.

- Helt konkret hjælper vi virksomheder som Uber med at finde ud af, hvordan danske skatteforhold er, hvem man skal kontakte, hvis man vil samarbejde med universiteter, hvor man går hen, hvis man skal registerere en virksomhed i Danmark, hvor man kan finde talentet, og hvad det er for styrkepositioner, vi har i Danmark, forklarer direktøren Avisen.dk.

I brancheforeningen Taxaførere i Danmark (TiD) undrer man sig.

- Efter to timer i Danmark blev Uber politianmeldt af Trafikstyrelsen. Enhver offentlig virksomhed, der går ind og støtter Uber, må vide, at den øverste myndighed på trafikområdet har ment, at der var noget helt galt, siger formand Søren Nicolaisen til Avisen.dk

Den undren deler Jan Villadsen, formand for 3F Transport, der blandt andet organiserer taxachaufførerne.

- Jeg skal ikke blande mig i, hvad man bruger private midler til, og jeg betaler normalt min skat med glæde. Men det bliver jeg ikke ved med, hvis det går til sådan nogle ting, siger Jan Villadsen til Avisen.dk.

Også i Dansk Folkeparti vækker den offentlige støtte til Uber harme.

- Det virker helt uforståeligt, at en styrelse under Transportministeriet politianmelder en virksomhed, alt imens andre embedsmænd i Udenrigsministeriet sidder og understøtter virksomhedens aktiviteter, siger Kim Christiansen (DF) til Avisen.dk.

I Copenhagen Capacity understreger direktør Claus Lønborg, at fonden er sat i verden for at hjælpe alle udenlandske virksomheder. Den hjælp gives til alle lovlige virksomheder, der efterspørger den, understreger direktøren.

En tilsvarende melding lyder fra Invest in Denmark under Udenrigsministeriet. Bliver Ubers forretning kendt ulovlig, forholder det sig dog anderledes.

- Det er samtidig klart, at hvis domstolene når frem til, at en virksomheds aktiviteter ikke lovligt kan udføres i Danmark, så indstiller vi rådgivningen, skriver kontorchef i Udenrigsministeriet Dorte Bech Vizard, som er chef for Invest in Denmark.

Uber har ikke ønsket at stille op til et interview, men skriver i en mail til Avisen.dk:

- Vi er uenige i anklagerne, og det er vores klare opfattelse at vi opererer indenfor rammerne af dansk lov. Det skal også stå helt klart, at vi som selskab betaler alle lovpligtige skatter og afgifter i alle de markeder, vi opererer på, også i Danmark.

Emneord: Velfærdsstat eller velfærdssamfund, Uber, Trafikstyrelsen, Erhvervsinvesteringer, Investeringsrådgivere, Copenhagen Capacity
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også