To ud af tre indbrud skal undgås: Fonde investerer 100 mio i nabohjælp

Et nyt initiativ skal nedbringe antallet af indbrud i private hjem fra 29.000 til under 10.000 om året.

Borgerne skal være bedre til at beskytte deres hjem mod uønskede gæster ved at gøre vinduer og døre mere sikre mod indbrudsforsøg.

Der skal skrues op for nabohjælpen rundt om i villakvartererne.

Og så skal der sættes ekstra ind mod hæleri.

Det er nogle af de tiltag, der følger med en omfattende indsats mod indbrud, som TrygFonden, Realdania, Det Kriminalpræventive Råd og Bolius står bag.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Målet med indsatsen, der har fået titlen "Bo trygt!", er at nedbringe antallet af indbrud i private hjem, så det årlige antal indbrud om fem år er på en tredjedel af det nuværende niveau.

- Vi har rigtig mange indbrud i Danmark. Vi har tre gange så mange indbrud som vores nabolande. Indbrud er noget, der skaber utrolig stor utryghed, siger direktør for TrygFonden Gurli Martinussen.

Man ved ikke præcist, hvorfor der er mange flere indbrud i danske hjem end i Sverige, Norge og Tyskland. Men TrygFonden mener, det hænger sammen med, at danskerne ikke er gode nok til at beskytte deres hjem.

- Det, man selv kan gøre, handler om at sikre ens hus ved at få låse og vinduer sikret, så det tager længere tid for en tyv at bryde ind.

- Og så vil vi gerne booste nabohjælp, fordi man ved, det virker. Det kan forebygge op mod en femtedel af indbruddene. Det er aktiv nabohjælp, hvor man hjælper hinanden med at holde øje, siger Gurli Martinussen.

TrygFonden og Realdania har til sammen i første omgang skudt 100 millioner kroner i projektet.

Mediefællesskabet DenOffentlige

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

Det årlige antal indbrud i Danmark er på omkring 29.000. Det er målsætningen, at det inden for fem år kommer ned under 10.000 indbrud.

Ud over at eksisterende hjem skal sikres bedre, skal risikoen for indbrud også tænkes med, når nye huse bliver bygget og boligkvarterer bliver anlagt.

- Vi vil gerne 360 grader rundt om indbrud, så vi får nye normer i Danmark. Derfor vil vi også se på hæleri og resocialisering, siger Gurli Martinussen.

I de seneste 30 år har antallet af indbrud i private hjem ligget stabilt med omkring 30.000-35.000 indbrud årligt. Dog toppede det i 2009 med over 48.000.

Ferieperioder og vintermånederne er højsæson for indbrudstyvene.

/ritzau/

Emneord: Indbrud, Naboskab, Trygfonden, Fonden Realdania, Det Kriminalpræventive Råd, Bolius, Kriminalitet, Forebyggelse, 110618
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også