Krifa: Genindfør uddannelsesorlov

Uddannelse

05/6/20 5:13

En opkvalificeringsreform, der skal hjælpe ledige i arbejde, er længe ventet, mener Krifas formand Søren Fibiger Olesen, der peger på genindførelsen af uddannelsesorlov som en del af løsningen

Næsten 50.000 danskere har mistet deres arbejde, siden Corona-pandemien gjorde sit indtog i Danmark i midten af marts. Endnu flere kan potentielt blive ramt, når de økonomiske hjælpepakker inden længe udfases, spår flere eksperter.

Det har fået beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til at fremskynde en stor opkvalificeringsreform, som skal hjælpe de mange ledige og klæde arbejdsstyrken på til fremtidens arbejdsmarked. Det er ikke et øjeblik for tidligt, mener Krifas formand Søren Fibiger Olesen, der er begejstret for ministerens fremskyndelse.

"Den stadigt stigende ledighed kalder på handling. Men der var også brug for handling før krisen. Livslang læring er afgørende for tilknytningen til arbejdsmarkedet, og så hurtigt som arbejdsmarkedet forandrer sig, er der brug for efteruddannelse og opkvalificering gennem hele arbejdslivet," siger Søren Fibiger Olesen.

"Vi skal væk fra midlertidige hjælpepakker og kortsigtede løsninger og i stedet tænke langsigtet. Der er brug for ambitiøse initiativer, der tilgodeser alle danske lønmodtagere uanset arbejdsplads og uddannelsesniveau," fortsætter han.

Brancheskift og opkvalificering

Krifa-formanden mener, at en genindførelse af uddannelsesorloven og ret til to uger om året til gennemførelse af en udviklingsplan skal være med til at styrke de danske lønmodtagere. Krifa har længe været fortaler for ret til efteruddannelse for alle, og derfor glæder det formanden, at De Radikale Venstre også ser et lignende behov.

Helt konkret foreslår Krifa en uddannelsesorlov på op til et halvt år med en ydelse svarende til 80 procent af den maksimale dagpengesats. Det skal være muligt for alle danske lønmodtagere at gøre brug af den, og det skal gælde alle former for efter- og videreuddannelse.

"Gør Peter Hummelgaard denne uddannelsesorlov gældende, vil de mange ufaglærte, der har mistet deres job på grund af Corona-krisen, kunne opkvalificere sig uden at miste deres levegrundlag. Og de faglærte i de hårdest ramte brancher vil have mulighed for at efteruddanne sig til et brancheskift," lyder det fra Søren Fibiger Olesen, der tilføjer, at det både er en her-og-nu-løsning, men også langsigtet.

Hele arbejdslivet

Derudover foreslår Krifa, at arbejdsgiver skal give frihed med løn to arbejdsuger om året til at gennemføre en udviklingsplan, som skal udvikle medarbejderen fagligt, socialt og personligt. Finansieringen skal være efter ferielovens principper, som sikrer medarbejderen retten til at holde fri til udvikling og samtidig giver arbejdsgiveren incitament til at lade medarbejderen gøre dette, fordi lønnen allerede er indbetalt til en udviklingskonto.

"Det handler om at holde sig i gang hele arbejdslivet. Og at føle sig tilstrækkelig og kompetent i mødet med sine arbejdsopgaver. At mestre sit arbejde er en af de faktorer, der betyder allermest for danskerne," siger Krifa-formanden.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.