
Uddannelses- og Forskningsministeriet
Frederiksholms Kanal 21, 1220 København K , Danmark
Telefon: +453392 5000 Website: www.uvm.dk E-mail: uvm@uvm.dk
Undervisningsministeriet
Frederiksholms Kanal 21, 1220 København K , Danmark
Telefon: +453392 5000 Website: www.uvm.dk E-mail: uvm@uvm.dk
Undervisningsministeriet
Projektet ’Danskundervisning på Arabisk med Khaled’ vinder Den Europæiske Sprogpris 2016. Projektet arbejder med sprogindlæring via sociale medier og hædres for dets nytænkende tilgang til at lære sprog og få interkulturel forståelse.
I dag samles undervisningsministre fra EU-landene i Paris for at drøfte, hvordan man gennem uddannelsessystemerne kan forebygge radikalisering.
Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen og Danske Universiteter er nået til enighed om et fælles grundlag for, hvordan optaget på nogle universitetsuddannelser i Danmark skal tilpasses, så færre unge uddannes til arbejdsløshed.
It skal styrke eleverne fagligt og gøre undervisningen mere spændende og konkret. Fire nye forskningsprojekter skal skabe ny viden, og 21 folkeskoler er udvalgt som demonstrationsskoler, der skal afprøve digitale læringsforløb og sprede de gode erfaringer til resten af landet.
I en ny stor undersøgelse er elever, lærere, forældre, pædagoger og politikere blevet spurgt om, hvilke udfordringer, de synes, er de største i folkeskolen. Resultaterne skal bruges i de igangværende forhandlinger om regeringens folkeskoleudspil og i dialogen med partnerskabet for folkeskolen.
De nordiske børne- og undervisningsministre er blevet enige om et nyt nordisk samarbejdsprojekt, der skal udvikle den røde tråd i de nordiske landes arbejde med børns og unges faglighed.
Der er stor forskel fra kommune til kommune på, hvor mange af de unge, der afsluttede 9. klasse i 2010, som forventes at få en ungdomsuddannelse inden for de kommende 25 år. Det viser fremskrivninger i profilmodellen for 2010.
Undervisningsministeren har i dag udpeget et nyt formandskab på syv personer, der skal lede Rådet for Børns Læring. Rådet skal rådgive om både dagtilbud og skoler.
I 2012 har 28.000 danske unge fået vejledning ved at chatte med en vejleder på nettet. Det er en stigning på 30 procent i forhold til året før. Mere end 10.000 følger eVejledning på Facebook.
10 nye alternative lektiecaféer i sportsklubber og netcaféer skal være for de unge, der ellers ikke gider de traditionelle lektiecaféer. Red Barnet Ungdom og ”Brug for alle unge” under Ministeriet for Børn og Undervisning står bag den nye indsats.
Forsøg med udvidet samarbejde mellem lærere og pædagoger i undervisningen i de første skoleår styrker elevernes trivsel og læring. Det viser en ny undersøgelse. Pædagoger og skolefritidsordninger er en integreret del af folkeskolen. Børnehaveklasseledere skal være pædagoguddannede, og lærere og børnehaveklasseledere kan samarbejde om undervisningen fra børnehaveklasse op til 2. klasse i den såkaldte samordnede indskoling.
Den anden nationale måling af elevernes trivsel i folkeskolen er gennemført i foråret 2016. Hent rapporten her.
Ekspertgruppen for inklusionseftersynet giver i dag deres afrapportering og anbefalinger til minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby. Hent rapport og info her.
Regeringen præsenterer i dag sit udspil til en reform af de gymnasiale uddannelser. Udspillet skal ruste de unge til fremtiden og styrke fagligheden, så de unge bliver bedre klædt på til at tage en videregående uddannelse.
Nyt værktøj giver mulighed for at sammenligne grundskolerne på syv forskellige parametre.
Regeringen har nedsat en ekspertgruppe, der skal kortlægge udfordringerne på inklusionsområdet og derefter komme med anbefalinger til, hvordan inklusionsindsatsen kan løftes ude på de enkelte skoler.
Regeringens børneudspil skal gøre gode dagtilbud endnu bedre med et historisk løft på 2,5 mia. over de næste fire år. Udspillet skal give flere og bedre hænder og styrke børns trivsel, læring og mulighed for social mobilitet.
Regeringen lancerer i dag et nyt digitalt værktøj, der skal gøre det lettere for unge uddannelsessøgende at sammenligne og vælge uddannelse. Værktøjet viser blandt andet, hvor mange der er faldet fra uddannelserne, hvilke brancher de færdiguddannede har fundet job i, og hvor meget de tjener.
Regeringen fremsætter i dag et lovforslag om en ny og enklere taxameterbaseret model for tilskud til specialundervisning og specialpædagogisk bistand på frie grundskoler, efterskoler og frie fagskoler. Fremover får skolerne et fast tilskud pr. elev i stedet for løbende at skulle søge om støtte. Modellen skal føre til bedre tilbud til elever med særlige behov.
Et omfattende evaluerings- og følgeforskningsprogram skal give inspiration og følge op på folkeskolereformen. Programmet er udviklet i tæt dialog med en række evaluerings- og forskningsinstitutioner og skal være med til at sikre, at reformens mål om en endnu bedre folkeskole bliver til virkelighed.
Ny rapport viser, at der er potentiale til praktikplads til alle elever, som i dag står i praktikpladskøen eller er i skolepraktik. Der er store forskelle på, hvor gode erhvervsskolerne er til at få elever i praktik hos en virksomhed.
Danske elever i 8. klasse ligger i toppen på it-kompetencer viser ny internationalt undersøgelse. Også danske lærere er mere positive over for at inddrage it i undervisningen og gerne vil blive bedre til opgaven med at bruge it til at gøre eleverne så dygtige som muligt.
Socialminister Manu Sareen udbyder 11,7 mio. kr. til støtte til koloniophold, familieferier i indland og udland og til kursusvirksomhed for børn og unge under 25 år med handicap og deres forældre. Ansøgningsfristen er den 1. december 2014.
Undervisningsministeriet har sammen med DA og LO lagt sig fast på udmøntningen af midler afsat i vækstpakken 2014 til initiativer, der skal styrke det praktikpladsskabende arbejde på erhvervsskolerne. Samtidig sætter parterne ind over for elever, som er gået i stå i deres uddannelse, fordi de hverken er i praktik i en virksomhed eller i skolepraktik.
Der er gode relationer mellem lærer og elev, men evalueringskulturen på de danske skoler og ungdomsuddannelser er usystematisk og uformel. Det viser en undersøgelse om lærings- og arbejdsmiljøet for lærere og ledere i grundskolen og på ungdomsuddannelserne i en række lande.
Socialminister Manu Sareen har netop indgået en bred politisk aftale om fremtidens adoptionssystem. Fremover skal staten spille en større rolle i forhold til at sikre gode adoptioner til børnenes bedste. Det sker gennem klare krav og rammer, et skærpet tilsyn og en økonomisk håndsrækning til organisationerne.
I næste uge markerer skoler over hele landet, at der har væres skolegang og undervisning for alle børn i 200 år. Det sker med fædrelandshistorier, gymnastik som i 1950’erne, rundstrik, museumsbesøg, en vinderkoncert med Wafande og besøg fra undervisningsministeren og jubilæets protektor kronprinsessen.
Alle Folketingets partier er blevet enige om en aftale, der skal sikre, at en forælder ikke kan chikanere den anden forælder ud af barnets liv efter en skilsmisse. Statsforvaltningen får flere håndtag at dreje på.
Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har samlet de erfaringer, som en række kommuner og skoler har gjort sig med at afprøve den nye folkeskolereform i foråret i 2014. Erfaringerne skal give inspiration til andre skolers arbejde med reformen, nu hvor den træder i kraft.
Kommunerne arbejder fortsat med at opfylde målsætningen om inklusion, hvor flere elever skal være en del af den almindelige folkeskole. Ny statusanalyse viser, at der er et stort fokus på at klæde lærerne på til at undervise flere børn med særlige behov og på at skabe fællesskab og ejerskab til inklusion.
Elever med anden etnisk baggrund end dansk halter stadig efter deres etnisk danske skolekammerater i matematik. Det viser resultater fra PISA Etnisk, der blev gennemført i 2012.
Et nyt partnerskab mellem Undervisningsministeriet, professionshøjskolerne, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Danmarks Evalueringsinstitut skal skabe lettere adgang til den viden om skoleudvikling, der skal realisere folkeskolereformen.
Med en ny aftale, ”Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser”, er der et stort kvalitetsløft på vej til erhvervsskolerne. Danmark har brug for, at mange flere unge tager en erhvervsuddannelse for at dække behovet for dygtige faglærte i fremtiden. Reformen baner vejen for attraktive erhvervsuddannelser for unge, og voksne får langt bedre muligheder for at uddanne sig fra ufaglært til faglært.
Undervisningsminister Christine Antorini og miljøminister Ida Auken vil give flere skoleelever mulighed for at bytte klasseværelset ud med undervisning i det fri. Det skal ske gennem et nyt udviklingsprojekt om mere udeskoleundervisning med 65 demonstrationsskoler.
Danske skoleelever ligger fortsat en smule over det internationale gennemsnit i matematik. I læsning og naturfag ligger danske elever på gennemsnit. Fordelingen mellem elevernes resultater i matematik er dog ændret, så flere placerer sig i bunden af skalaen – og færre er helt i top.
Regeringen har nedsat Forum for Koordination af Uddannelsesforskning, der skal være med til at styrke den samlede forskningsindsats på uddannelsesområdet. Blandt de første opgaver er at kortlægge forskning og udvikling i folkeskolen.
Mange forældre mener ikke, at de har de nødvendige kompetencer til at løfte opgaverne i folkeskolens skolebestyrelse. Regeringen har derfor afsat 12,3 millioner kroner til et kompetenceløft af skolebestyrelserne.
Med folkeskoleaftalen skal der mere it ind i folkeskolen fra skoleåret 2014. It-rådgivningsgruppen lancerer nu sine samlede råd og ideer til, hvordan it kan spille en større rolle i dagligdagen i skoler og dagtilbud.
Regeringens udspil til en reform af erhvervsuddannelserne skal øge fagligheden, mindske frafaldet og gøre det meget mere attraktivt at tage en erhvervsuddannelse. Målet er, at 30 procent af alle unge fremover skal vælge en erhvervsuddannelse.
Der skal være mere elevdemokrati på ungdomsuddannelserne. Det mener en række elevorganisationer, som vil give eleverne mere indflydelse gennem en kampagne. De har netop fået én million kroner af Undervisningsministeriet til projektet.
Elevinddragelse kan øge elevernes faglighed, samfundsforståelse og trivsel, viser forskning. Det vil Danske Skoleelever afprøve i et treårigt forsøg finansieret af Undervisningsministeriet.
Den 1. september åbner 50 praktikcentre i hele landet. Centrene skal forbedre kvaliteten i skolepraktikken og sikre, at de unge kan få en erhvervsuddannelse.
Regeringen fremsætter i dag et lovforslag, der skal bringe lockouten til ophør. Målet er, at eleverne kan komme i skole igen på mandag.
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini og kulturminister Marianne Jelved etablerer nu et nationalt netværk af skoletjenester, der skal inddrage kulturinstitutionernes ressourcer i et samarbejde med skolerne.
Fra sommeren 2013 kan erhvervsskoler selv vælge, hvilke it-systemer de vil administrere de erhvervsgymnasiale uddannelser i. Og fra 2015 gælder det frie valg alle erhvervsfaglige uddannelser.
It er et stærkt redskab til bedre og mere spændende læring og undervisning. Digital velfærd er emnet for nyt debatoplæg fra regeringen, KL og Danske Regioner.
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini mødes med repræsentanter fra de udvalgte Ny Nordisk Skole-institutioner på fem workshopper rundt om i landet. Sammen skal de diskutere, hvordan spændende forandringsprojekter kan give alle børn og unge et fagligt løft.
Elever, skoler og virksomheder er glade for at gå på eux-forløb, hvor elever både får svendebrev og en gymnasial eksamen. Mange elever forventer at læse videre, viser ny rapport. Børne- og undervisningsministeren er begejstret og opfordrer de faglige udvalg til at arbejde for, at flere uddannelser udbydes med eux.
Ministeriet for Børn og Undervisnings Tosprogs-Taskforce har valgt 20 samarbejdskommuner til et forpligtende samarbejde de kommende tre år. Målet for samarbejdet er at løfte tosprogede børn og unges faglighed.
Hvordan kan sproginddragelse og udvikling af alle elevers modersmålskompetencer være en del af den almindelige undervisning i folkeskolen? Det vil børne- og undervisningsministeren have undersøgt i et landsdækkende forsøgsprogram for 1. og 4. klasser på mere end 200 skoler.
Adgang til ressourcepersoner, viden om effektiv undervisning, klare målsætninger og positiv holdning til inklusion blandt lærerne er afgørende for god inklusion af elever med særlige behov i den almindelige undervisning. Det viser et nyt systematisk forskningsreview, der peger på hvordan inklusion kan styrke elevernes faglige resultater og sociale udvikling.
Adgang til ressourcepersoner, viden om effektiv undervisning, klare målsætninger og positiv holdning til inklusion blandt lærerne er afgørende for god inklusion af elever med særlige behov i den almindelige undervisning. Det viser et nyt systematisk forskningsreview, der peger på hvordan inklusion kan styrke elevernes faglige resultater og sociale udvikling.
352 dagtilbud, grundskoler, fritidstilbud og ungdomsuddannelser er udvalgt til at være de første Ny Nordisk Skole-institutioner. Fra 2013 skal de samarbejde om at udfordre alle børn og unge, så de bliver så dygtige, som de kan.
352 dagtilbud, grundskoler, fritidstilbud og ungdomsuddannelser er udvalgt til at være de første Ny Nordisk Skole-institutioner. Fra 2013 skal de samarbejde om at udfordre alle børn og unge, så de bliver så dygtige, som de kan.
Danske elever i 4. klasse klarer sig bedre i både læsning, matematik og natur/teknik end tidligere. Det viser resultaterne i de internationale undersøgelser TIMSS og PIRLS, hvor 8.500 danske elever har deltaget.
Målsætningen om, at 95 procent af en årgang skal have mindst en ungdomsuddannelse i 2015 er på vej til at blive opfyldt, viser profilmodel 2011. For 2011-årgangen forventes 92 procent at få mindst en ungdomsuddannelse. Det er et procentpoint mere end i 2010 og seks procentpoint mere end i 2008.
743 elever har fuldført ungdomsuddannelsen for unge med særlige behov i 2011. Alle unge skal have en chance for at få en ungdomsuddannelse, der kan give adgang til et job eller videreuddannelse og et selvstændigt og indholdsrigt voksenliv. Også selv om man er udviklingshæmmet, har psykiske problemer eller indlæringsvanskeligheder.
Regeringens udspil til løft af folkeskolen vil gøre en god skole bedre. Det skal ske ved flere timere til eleverne, bedre undervisning og mere uddannelse til lærerne. Nye undervisningsformer og nye aktivitetstimer skal gå hånd i hånd med flere i timer i bl.a. dansk og matematik.
Mere end 100 skoleledere skal samles i et netværk for at få it til at blive en mere naturlig del af undervisningen i folkeskolen. Ledelse er nemlig helt afgørende, hvis missionen om mere it skal lykkes.
Elever, der får en høj karakter i dansk eller matematik, får høje karakterer i andre fag. Det viser nye tal for folkeskolens afgangsprøver 2012.
Nu er der ikke længere megaklasser i de gymnasiale uddannelser. Klassekvotienten er samlet set under 28 for de nystartede elever i dette skoleår. Det viser nye tal. Regeringen og Enhedslisten indgik med finansloven for 2011 en aftale om, at der maksimalt må være 28 elever i hver klasse.
Mere end 350 dagtilbud, skoler og ungdomsuddannelser har ansøgt om at være med i Ny Nordisk Skole. Børne- og undervisningsminister Christine Antorini er begejstret over den store lyst til selv at skabe forandringer og et fagligt løft. Næste ansøgningsfrist er fremrykket til den 3. juni 2013 på grund af de mange ansøgninger.
En evaluering viser, at en gruppe heldagsskoler klarer sig bedre end andre heldagsskoler og almindelige skoler. Klare mål og anderledes måder at undervise på er nøglen til succes.
Ordblinde elever i ungdomsuddannelserne skal have en it-rygsæk ved studiestart, så de kan få hjælp til at gennemføre uddannelsen. Børne- og undervisningsminister Christine Antorini vil sikre indkøb af ekstra it-rygsække, som stilles på skolerne, så elever fra nytår hurtigt kan få udleveret en it-rygsæk.
Satspuljepartierne er enige om at afsætte i alt 62,2 millioner kroner i 2013-2016 til initiativer, der skal støtte de mest udsatte børn og unge i skole og uddannelse.
Erhvervsuddannelsesudvalget offentliggør i dag sine 11 forslag til, hvordan flere praktikpladser, en bedre uddannelsesgaranti og øget kvalitet i uddannelserne kan blive en realitet. Dermed er første del af udvalgets arbejde færdigt. Regeringen vil nu se på forslagene.
I 2014 er det 200 år siden, at der blev indført undervisningspligt for alle børn i Danmark. Det bliver markeret med et stort jubilæum, som H.K.H. Kronprinsesse Mary bliver protektor for. Allerede nu skal en jubilæumsstyregruppe i gang med planlægningen.
Den 1. oktober starter forsøg med tolærerordninger i folkeskolen. Forsøgene med to lærere i klassen skal skabe bedre inklusion og ny viden til gavn for hele folkeskolen.
Det allervigtigste for forældres holdning til folkeskolen er, at undervisningen er god, og at børnene er trygge og glade. Det viser resultaterne i en ny undersøgelse af brugernes tilfredshed med folkeskolen.
Siden 2007 er der sket et fald i andelen af unge, der fuldfører en erhvervsuddannelse. Det viser nye opgørelser fra Ministeriet for Børn og Undervisning.
Der skal mere fysisk aktivitet ind i undervisningen og i dagtilbud. Det skal projektet ”Læring i bevægelse” være med til at sikre. Børne- og undervisningsminister Christine Antorini mødes i dag med 29 organisationer for at finde ud af, hvordan det skal blive til virkelighed.
Anbringelsesstedernes interne skoler skal styrkes. Det skal ske ved flere krav til underviserne og bedre samarbejde mellem institutionerne. Sådan lyder forslagene fra en tværministeriel arbejdsgruppe.
Socialrådgivere i dagtilbud styrker det tværfaglige arbejde og sikrer tidligere handling i forhold til udsatte børn, viser en ny evaluering.
Inklusionsrådgivningen skal hjælpe landets kommuner med at inkludere flere børn i dagtilbud, skoler og fritidstilbud. Og mange kommuner har allerede henvendt sig for at få hjælp og indgå samarbejde med Inklusionsrådgivningen.
Er der behov for at revolutionere vores institutioner indefra, og er det muligt? Ja, var svaret fra årets Sorø-møde. Her deltog 120 politikere, eksperter og praktikere, der har været med til at udarbejde et manifest, mål og dogmer for, hvordan forandringen kan skabes. Ny Nordisk Skole er et forandringsprojekt for dagtilbud, grundskole og ungdomsuddannelser. Sorø-mødet giver nu stafetten videre til institutionerne, der med udgangspunkt i manifestet skal udvikle deres eget forandringsprojekt.
10 forskellige udviklingsprojekter får nu del i en pulje på 13 millioner kroner, som Ministeriet for Børn og Undervisning har afsat til at styrke brugen af individuel kompetencevurdering i arbejdsmarkedsuddannelserne.
Der er behov for bedre og mere målrettet undervisning om uddannelser, erhverv og arbejdsmarked i folkeskolen. Det viser en ny kortlægning.
Regeringen og KL er klar til at sætte gang i kommunernes indkøb af digitale læremidler i folkeskolen i 2012. Satsningen skal styrke anvendelsen af it i folkeskolen.
60 millioner kroner over de næste fire år til et nationalt rådgivningsteam skal hjælpe kommunerne med at omstille sig til øget inklusion i dagtilbud, på skoler og i fritidstilbud.
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini udvider nu forsøgene med tolærerordninger i folkeskolen, så yderligere 36 skoler får mulighed for at ansætte dygtige lærere, der skal fungere som faglige fyrtårne på tværs af skoler.
Task Force om Fremtidens Dagtilbud fremlægger fire centrale pejlemærker, som har betydning for arbejdet med læring og inklusion i dagtilbuddene. Task Force om Fremtidens Dagtilbud har siden april 2011 indsamlet eksempler på, hvordan dagtilbuddene arbejder med børns læring og inklusion.
Fra næste skoleår vil skolerne igen få mulighed for at afholde gruppeprøver i en række fag både i grundskolen og på ungdomsuddannelserne.
Indretningen af dagtilbudsområdet er ændret væsentligt det seneste årti, hvor en række leverandører har fået mulighed for at trække profit ud af driften. Børne- og undervisningsminister Christine Antorini vil nu igangsætte en udredning af ejerformerne på dagtilbudsområdet.
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini skaber ro om Forældrerådgivningens økonomi.
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini sætter nu gang i et omfattende forandringsprojekt af både dagtilbud, skole og ungdomsuddannelser under overskriften Ny Nordisk Skole.
Morten Østergaard har iværksat en handlingsplan for at undgå snyd med SU. Et hyrdebrev til landets uddannelsessteder er første skridt.
Resultaterne fra folkeskolens afsluttende prøver for 2011 er nu offentlige på Ministeriet for Børn og Undervisnings hjemmeside. Elever på privatskoler og frie grundskoler klarer sig en smule bedre end elever i folkeskolen, ligesom drenge, elever med forældre uden uddannelse og elever med udenlandsk herkomst stadig opnår lavere prøvekarakterer end deres klassekammerater.
En evaluering af det frie valg mellem folkeskoler viser, at forældrene er glade for det frie skolevalg. Især forældre med et lavt uddannelsesniveau er tilfredse med fritvalgsreglerne.
Regeringen nedsætter et bredt ministerudvalg, der skal sikre, at alle unge gennemfører en ungdomsuddannelse.