Tommy Ahlers fotograferet af Kim Vadskær

Uddannelsesminister om nyt udspil: Vi vil skrue ned for karakterræset

Tommy Ahlers (V) præsenterer mandag nyt udspil, der skal gøre uddannelsessystemet mere fleksibelt.

Regeringen vil ændre på optagelsessystemet på landets universiteter, så der i mindre grad bliver lagt vægt på høje karakterer.

Det siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) mandag under et pressemøde på Copenhagen Business School (CBS) på Frederiksberg.

- Vi skal skrue ned for karakterræset.

- Man kan sagtens blive en god læge eller psykolog, selv om man ikke har 10 i snit, siger Tommy Ahlers.

RUC på DenOffentlige

RUC udgiver relevante artikler fra forskere og kandidatstuderende på DenOffentlige. Der er oprettet en intern redaktionsproces på RUC for at sikre kvaliteten.

Samarbejdet mellem RUC og DenOffentlige har til formål, at bringe forskernes viden, fremtidens fagfolk tættere på arbejdsmarkedet, og offentligt ansatte tættere på ny viden.

Find artikler fra RUC her.

Ifølge ministeren kan et nyt optagelsessystem blive indrettet med "miniinterviews" ved siden af karakterkrav, så de studerende har mulighed for at vise deres færdigheder inden for den valgte studieretning.

Det vil i højere grad afspejle, hvordan det danske arbejdsmarked er indrettet.

- Ude i erhvervslivet ansætter vi ikke kun på baggrund af karakterer, men der ansættes på baggrund af flere ting. Derfor foreslår vi en ændring af optagelsessystemet, siger Tommy Ahlers.

Ministeren gæster CBS for at præsentere regeringens nye udspil "Fleksible universitetsuddannelser til fremtiden".

Og her står mere frihed til de studerende øverst på ønskelisten.

Uddannelsessystemet er for ensrettet, og en "one size fits all"-tilgang fungerer ikke længere i dagens Danmark, mener Tommy Ahlers.

De studerende skal blandt andet i højere grad være i stand til at tage en pause fra studiet for at samle erhvervserfaring, lyder det.

Det skal fire initiativer være med til at sikre.

Heriblandt er udvidelsen af det såkaldte retskrav. Studerende skal have mulighed for at vende tilbage til kandidatuddannelsen tre år efter en endt bachelor, hvis det står til regeringen.

I dag skal studerende starte direkte efter bachelor for at være sikret optag på overbygningen.

Under pressemødet henviser Tommy Ahlers til, at han selv har gennemført en jurauddannelse, som han ikke har brugt i løbet af sin karriere som it-iværksætter.

Havde uddannelsessystemet været indrettet, som regeringen lægger op til, ville ministeren være endt med en anden uddannelse, der bedre afspejlede hans karrierevej.

Det er det første større udspil, som den nyligt udnævnte minister Tommy Ahlers er hovedarkitekt på.

 

FAKTA: Her er regeringens universitetsudspil
Regeringen vil gøre universitetsuddannelserne bedre, mere overskuelige og mere fleksible for de studerende.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) har mandag præsenteret regeringens bud på, hvordan universitetsuddannelserne kan gøres bedre.

Her er hovedpunkterne i udspillet:

- Et ændret optagesystem, hvor karakterer fortsat betyder noget, men ikke så meget som tidligere.

- Et mere overskueligt udvalg af uddannelser. Der skal være færre, men bredere bacheloruddannelser.

- Mere fleksibilitet i forhold til at sammensætte sin egen uddannelse og karrierevej. Blandt andet ved at man kan tage arbejde efter sin bacheloruddannelse med garanti om, at man kan vende tilbage og færdiggøre sin kandidatoverbygning senere.

- Mulighed for at tage en 1-årig masteruddannelse efter bacheloren.

- Bedre muligheder for at tage kandidatuddannelser på en anden uddannelsesinstitution.

- Udbygning af erhvervskandidatuddannelsen, hvor man kombinerer arbejde med universitetsstudier.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

/ritzau/

 

Emneord: Videregående uddannelser, Universiteter, Bacheloruddannelse, Uddannelser, Masteruddannelse, Tommy Ahlers, FV2019, 180918, Livslang Læring
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.05.19 Infrastruktur
  Landdistrikter: Udflytning har været uden betydning

  - På grund af fortsat centralisering og besparelser på uddannelsesområdet har vi ikke set den positive effekt som forventet, siger Landdistrikternes formand om udflytning. Balance i landet har lange udsigter, konkluderer kommunalforsker.

 • 23.04.19 Sundhed
  Skovhus Privathospital bliver landsdækkende

  Danmarks største psykiatriske privathospital Skovhus Privathospital mærker stigende efterspørgsel på behandling og udredning fra patienter i hele landet. Derfor åbner hospitalet nu en klinik på Fyn og en i Aalborg.

 • 09.04.19 Uddannelse
  COK investerer i nye uddannelser

  Med et overskud på knap 2 mio. kr. er COKs regnskab afsluttet og godkendt. COKs bestyrelse har valgt at anvende overskuddet på at udvikle nye uddannelsesforløb i samarbejde med landets kommuner.

 • 27.03.19 Infrastruktur
  Regeringen og DF: Kommuner skal overtage al kollektiv trafik

  Kommunerne overtager ansvaret for den regionale trafik som følge af regeringens og Dansk Folkepartis aftale om en sundhedsreform. Dermed bliver organiseringen af den lokale og regionale trafik forenklet, og beslutningerne træffes tættere på borgerne.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.