Udflytning til Lolland: Efterlyser en ordbog for de ansatte

Snørelisser og pritterne. En ny ordbog skal hjælpe de københavnere, hvis statslige arbejdsplads flytter til Lolland.

Ordene kan virke ret sorte, hvis man ikke er ”indfødt” lollik. Men ordene betyder faktisk snørrebånd og ænder. I hvert fald, hvis man bor på Lolland. Det skriver DR Sjælland.

Når Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder, Nota, formentlig næste år flytter til Nakskov med 80 medarbejdere, så venter lidt af et sprogligt kulturchok for mange af medarbejderne.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Så allerede nu er virksomheden begyndt at forberede sig til flytningen. Notas direktør Michael Wright har bedt foreningen Lolland-Falster Lovestorm om hjælp til en lollandsk ordbog, så integrationen kan gå så let som muligt - også sprogligt.

- Det er en slags høflighed, at man forsøger at lære sproget, når man rykker til et nyt sted, så vi kan kommunikere i øjenhøjde. For det andet er det for mange en stor mundfuld at skulle flytte fra København til Nakskov, siger Notas direktør Michael Wright, der håber, at medarbejderne på den måde kan vænne sig til tanken, siger han til DR Sjælland.

Redaktør af Lolland-Falster Lovestorms Facebook-profil Kirsten Sydendal er begejstret for at kunne hjælpe de kommende tilflytterne.

- Det er fantastisk, at vi kan bruges på den måde, og at de har kig på os, så vi kan hjælpe dem, siger hun til DR Sjælland.

Allerede nu er der kommet næsten 800 kommentarer på det opslag, hvor Lovestorm søger hjælp.

Der bliver ikke nogen eksamen, men der vil komme snak om udtryk og udtale hos Nota, forsikrer direktøren, som selv er lidt blank på både udtalen og den omvendte ordstilling på Lolland. Eksempelvis, når en lollik siger: "Jeg ved ik' det."

Udover ordbogen har Nota også bedt om visuel support fra Lolland Falster Lovestorm:

- De vil også have foto, de kan hænge op på deres arbejdsplads i København, så de kan gå og vænne sig lidt til det hele, fortæller Kirsten Sydendal.

Selvom der et stykke hen ad vejen er tale om en gimmick, er der også alvor bag samarbejdet med Nota:

- Det kan være en icebreaker, når man møder de lokale første gang. Så har man noget at tale med hinanden om, siger Kirsten Sydendal.

Nota-folket og andre skal dog ikke fortvivle helt.

- Der er også mange, som bor på Lolland, der taler sjællandsk, jysk og københavnsk, forsikrer Kirsten Sydendal overfor DR Sjælland.

Læs historien på DR.dk 

Emneord: Udflytning af arbejdspladser, Michael Wright, Nota, Lolland-Falster, Lovestorm, Sproglaboratorier, Kommunikation
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1791 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 31.08.17 Politik
  Landdistrikter undrer sig over få penge til udflytning

  Det vækker forundring hos Landdistrikternes Fællesråd, at regeringen i sit finanslovsforslag kun afsætter 150 millioner kroner til udflytningen af statslige arbejdspladser.

 • 03.03.17 Velfærd
  Sensorer skal afsløre familiers motionsvaner

  University College Sjælland har nu igangsat et forskningsprojekt i Lolland-Falster Undersøgelsen. Forskerne anvender sensorer til at undersøge familiers fysiske aktivitet.

 • 11.11.16 Infrastruktur
  Udflytning: Halvdelen af medarbejderne er nye

  Halvdelen af de tidligere medarbejderne er væk, når Det Frie Forskningsråd i dag åbner sit sekretariat i Odense. Rådets nye adresse er en del af Regeringens udflytningsplan.

 • 25.10.16 Infrastruktur
  1126 statslige job flyttet ud af hovedstaden på et år

  Det er nu ét år siden, at regeringen fremlagde sin plan for bedre balance i placeringen af statslige arbejdspladser overalt i Danmark. Status er, at 1126 ud af de planlagte 3900 statslige job i dag er flyttet ud af hovedstaden. Både tidsplan og økonomien holder sig indenfor planen, skriver Erhvervs- og Vækstministeriet. Faktaark om status her.

 • 01.12.16 Ledelse
  Netmedie udfordrer journalistisk grundprincip

  Netmediet DenOffentlige tilbyder virksomheder og organisationer at købe sig adgang til at blive redaktører for deres eget indhold. Det sker helt åbent, og læserne navigerer erfarent mellem traditionelt journalistisk indhold og artikler fra udgivere. Læsertallet vokser støt.