Udskældt direktør siger ja til døgnvagt på sygehus: Læge lover gentagne brud på reglerne

Direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed har sagt til en døgnvagt på Odense Universitetshospital for at opleve virkeligheden efter massiv konflikt med landets læger.

Direktøren for den udskældte Styrelsen for Patientsikkerhed har nu takket ja til at tage en døgnvagt på Odense Universitetshospital.

Invitationen kommer fra overlæge Kristian Rørbæk Madsen, som er initativtager til et mistillidsvotum til styrelsen, som mere end 8000 læger har skrevet under på. Det svarer til mere end hver fjerde læge i landet.

Det skriver avisen Danmark.

Styrelsesdirektør Anne-Marie Vangsted fortæller, at hun har takket ja til invitationen for at komme i dialog med de vrede læger:
- Jeg vil gerne ud og se, hvordan de hårdtarbejdende læger arbejder i den kliniske virkelighed. Det her er en måde, hvor jeg kan få føling med, hvordan virkeligheden ser ud på et sygehus, siger Anne-Marie Vangsted.

Spørgsmål: Har du da ikke føling med den kliniske virkelighed i forvejen?

Mediefællesskabet DenOffentlige

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

- Jeg er ikke læge, men farmaceut. Jeg har ikke før arbejdet i sundhedsvæsenet, siger direktøren.

Konflikten mellem landets læger og Styrelsen for Patientsikkerhed er opstået i kølvandet på en lang række sager, hvor styrelsen ifølge landets læger har ageret ”overaggressivt” og fjendtligt overfor lægestanden.

Blandt andet i den såkaldte Svendborgsag, hvor en yngre læge sidste år blev idømt bødestraf for at have udvist grov forsømmelse og skødesløshed i behandlingen af en sukkersygepatient på Svendborg Sygehus. Styrelsens rolle i den sag var at rådgive anklagemyndigheden. Et af argumenterne for dommen var, at den yngre læge ikke have skrevet en mundtlig besked til sygeplejersken om at måle patientens blodsukker ind i journalen.

Dommen fik tusindvis af læger til at støtte den yngre læge under kampagnen DetKuHaveVæretMig, fordi mundtlige beskeder (ordinationer), som ikke altid skrives i journalen, er normal praksis i en travl, praktisk virkelighed på landets sygehuse.

Efter dommen udtalte en ledende medarbejder i styrelsen desuden, at en anden læge i sagen, som landsretten ellers havde frifundet, i den ledende medarbejders øjne var skyldig.

I mistillidsvotummet, som mere end 8000 læger nu har skrevet under, udpeger lægerne også en række andre konkrete årsager til det totale fravær af tillid. De fremhæver blandt andet konflikten om gebyret på 4000 kroner for vagtlæger samt en ifølge lægerne helt urimelig politianmeldelse af en klinikchef på Rigshospitalet.

Kristian Rørbæk Madsen, der er overlæge på intensiv afdeling på Odense Universitetshospital, og som for få dage siden afviste en invitation til dialogmøde med styrelsen, læge ser frem til at få Anne-Marie Vangsted med som føl på døgnvagten fra søndag til mandag i den kommende weekend.

- Jeg vil godt understrege, at jeg har respekt for, at direktøren har sagt ja til min invitation. Men jeg inviterer ikke til en rundvisning i kontortid på afdelingen med efterfølgende kaffe hos den ledende overlæge, men derimod hele pakken i 25 timer med en real life experience i maskinrummet, hvor man væk fra hæve-sænkebordenes komfortzone kan erfare, hvad det vil sige at skulle træffe livsvigtige beslutninger under konstant personligt strafansvar med søvnmangel, tidspres, ufuldstændige patientoplysninger og en bimlende telefon, siger han.

- På vagten vil jeg medbringe en håndtæller, og hver gang jeg for at redde patienten foretager en udokumenteret og dermed ulovlig mundtlig ordination, vil jeg aktivere tælleren. Jeg håber direktøren vil give amnesti for de mange grove forsømmelser, jeg kommer til at foretage, mens hun ser på, siger Kristian Rørbæk Madsen.

Emneord: Styrelsen for Patientsikkerhed, Patientdokumentation, Anne-Marie Vangsted, Odense Universitetshospital, Lægeprotester, Svendborg Sygehus, Kontrolsamfund, Ledelsesavisen, 170118
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.05.19 Ledelse
  Kommunernes sygefravær stiger svagt

  Nye tal viser, at sygefraværet i kommunerne steg i 2018 efter flere års fald. Særlig sosu'er er mere syge, mens pædagoger ligger stabilt. Regioner har haft samme tal for sygefravær i årevis.

 • 16.03.19 Ledelse
  Klaus Majgaard: Bryd styring op i tre rum

  Vend styringen på hovedet, lyder det fra bl.a. Anders Bondo Christensen. Jamen, hvad nu hvis vi bryder den op og skaber tre rum, hvortil styringen skal tilpasses, foreslår Klaus Majgaard.

 • 24.10.18 Ledelse
  Giv plads til at træne de tværfaglige kompetencer

  Et succesfuldt tværfagligt samarbejde kræver koblingskompetencer – at ledere og medarbejdere på tværs af organisationen er i stand til at kommunikere, koordinere og kooperere. Men det kommer ikke af sig selv, siger professor. Hør mere på konference.

 • 31.07.18 Uddannelse
  Ledelsesekspert om fusion: Ny institution kommer til at stå stærkt

  Fusionen af Erhvervsakademiet Lillebælt og University College Lillebælt vil øge samarbejde på tværs og fokus på at omsætte viden til effekt er potentialer. Dermed får Region Syddanmark en stærkere aktør i ledelses- og organisationudvikling, mener Kuno Johansen.

 • 27.06.18 Social
  Risikobaseret tilsyn er til for at sikre borgeren

  Og samspillet mellem social- og sundhedsfaglighed har været en vanskelig tranformation. I 2017 gennemførte Styrelsen for Patientsikkerhed de første risikobaserede tilsyn på landets offentlige og private bo- og opholdssteder.