Udvalg til regeringen: Giv bedre adgang til embedsmænd

Udvalget for Forretningsordenen opfordrer regeringen til at lempe folketingsudvalgenes adgang til embedsfolk.

Det er ikke altid nødvendigt, at embedsfolk er flankeret af deres minister, for at de kan bidrage med faglig viden til Folketingets udvalg.

Det mener Udvalget for Forretningsordenen, som onsdag har vedtaget en beretning, som opfordrer regeringen til at "udvise fleksibilitet og imødekommenhed" over for de politiske udvalgs ønsker om input fra embedsmænd i forbindelse med høringer og møder.

- Vi beder om, at man overvejer rent praktisk, om der er ting, embedsmændene kan bidrage til at opklare, uden at der nødvendigvis er en minister til stede, og at man kigger meget pragmatisk på det, forklarer Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), til Ritzau.

Opfordringen kommer efter flere konkrete sager, hvor det har været svært for udvalgene at få embedsfolk til at møde op og besvare faktuelle spørgsmål.


 - Jeg har fået den oplevelse, at man generelt forvalter det meget restriktivt, og det beder jeg om, at man tænker igennem, siger formanden, som konstaterer:

- Jeg mener bestemt, der er tilfælde, hvor det havde været helt uproblematisk – også set fra regeringens synspunkt.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) meddelte i oktober i et brev til formanden, at regeringen har principielle betænkeligheder ved at lade embedsmænd deltage i eksempelvis høringer.

Begrundelsen lød, at det kunne "sløre ansvarsforholdene på ministerområdet" og sætte embedsfolkene i situationer, hvor de "reelt varetager politikerroller".

- Jeg forstår godt bekymringen, men vi tror faktisk godt, at både ministre og embedsmænd kan afveje det, så man kan få en hurtigere sagsgang, siger Mogens Lykketoft. 

Spørgsmål: Så I mener ikke, at man kan sige, at det altid er problematisk at lade embedsmænd deltage?

- Nej, det mener jeg sådan set ikke. Der er også udmærkede eksempler i fortiden på, at det har fungeret uden problemer, mener formanden.

 
Emneord: Embedsmandsstyre, Embedsværk, Udvalget for Forretningsorden, Folketingets udvalg
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 21.09.15 Ledelse
  Djøf: Et sundt embedsværk – der kan blive bedre

  - Vi står foran en vigtig diskussion om samspillet mellem medierne, politikerne og embedsværket. For det er ingen hemmelighed, at det moderne 24/7 mediebillede allerede i dag påvirker politikernes hverdag drastisk og dermed også embedsmændenes, siger Lisa Herold Ferbing om Bo Smith Udvalgets rapport.

 • 21.09.15 Ledelse
  KomDir: Tilfredshed med Bo Smith-udvalgets rapport

  ”Det er vigtigt, vi i de enkelte kommuner forholder os til, hvordan arbejdsbetingelserne for byrådene kan forbedres”, siger Kommunaldirektørforeningens formand, Henrik Kolind, i forlængelse af Bo Smith udvalgets anbefalinger.

 • 28.05.14 Ledelse
  Djøf nedsætter Nordskov II-udvalg

  Forholdet mellem politikere og embedsmænd og de rammer, de arbejder under, skal kulegraves af bredt sammensat udvalg.