Ugifte par vil sagsøge staten for grundlovsbrud

Fem ugifte par med hjemmeboende børn har søgt om fri proces til at sagsøge staten.

Den danske stat bliver ifølge Jyllands-Posten anklaget for at have begået grundlovsbrud i forbindelse med indførelsen af den omstridte regel om gensidig forsørgerpligt fra kontanthjælpsreformen. 

170 danskere har forsamlet sig i Gruppen mod Samleverforsørgelse.


De vil nu stævne Beskæftigelsesministeriet for brud på grundlovens paragraffer om ret til hjælp fra det offentlige, om ejendomsrettens ukrænkelighed og for brud på Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel om ret til beskyttelse af et familieliv, skriver Jyllands-Posten.

I sagen er det fem par med hjemmeboende børn, der står som sagsøgere. Gruppens advokat, Line Barfod fortæller, at parrene har søgt Civilstyrelsen om fri proces, 

- Det er afgørende at få afprøvet, om Folketinget er gået for langt. Vi er inde at røre ved kerneværdierne i velfærdssamfundet om, hvordan familien er struktureret, og hvornår man kan pålægge nogen en forsørgerpligt over for andre, siger hun til Jyllands-Posten.

I 2002 måtte Folketinget trække en lov om gensidig forsørgerpligt tilbage. Det skete, da et flertal søgte at nedsætte kontanthjælpen for personer, der var samlevende med en modtager af starthjælp. 

Loven blev trukket tilbage med henvisning til, at der ikke er forsørgerpligt mellem samlevende.

Professor i socialret ved Københavns Universitet Kirsten Ketscher vurderer, at sagsøgerne har gode muligheder for at vinde en sag. Hun begrunder det med, at ægteskab foregår frivilligt, mens kontanthjælpsreformen tvinger ugifte par til at tage en forpligtigelse over for hinanden.

- Det er et meget vidtgående indgreb i privatlivet, at man pålægger folk et fællesskab, som de ikke selv har ønsket, siger Kirsten Ketscher til Jyllands-Posten.

Før lovens vedtagelse i fjor udarbejdede Justitsministeriet et notat, der konkluderede, at forsørgerpligten ikke strider mod grundloven.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) ønsker ikke at kommentere søgsmålet.

/ritzau/

 

Emneord: Gensidig forsørgelsespligt, Sagsøgning, Kirsten Ketscher, Line Barfod, Mette Frederiksen, Beskæftigelsesministeriet
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 06.05.14 Kirsten Dalsgaard
    Samlevende - forsørgerpligt

    Det er på tide at rejse spørgsmålet om samlevendes gensidige forsørgelsespligt - jf. de ny kontanthjælpsbestemmelser. Følgende grundlovsbestemmelse, § 75, stk. 2:" Den, der ikke kan ernære sig eller sine, og hvis forsørgelse ikke påhviler nogen anden, er berettiget til hjælp af det offentlige, dog mod at underkaste sig de forpligtigelser, som loven herom byder", understøtter vel den antagelse, at der er begået lovbrud ved at stille samlevende i samme situation som gifte. Ægtefæller har gensidig forsørgelsespligt. Det har samlevende ikke.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også