Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rusland med skræmmende melding: Vil involvere indsættelse af atomvåben

Ukraine

06/05/2024 10:07

J. Bøgen

Det er virkelig noget, der kan true den spinkle verdensfred.

Det er ikke ligefrem en sjældenhed, at Rusland rasler med atomsablen, men mandag morgen har det russiske forsvarsministerium sendt en melding ud, der alligevel har fået mange til at spærre øjnene op.

Ifølge ministeriet vil Rusland nemlig i en nær fremtid afholde en militærøvelse, der involverer forberedelse og indsættelse af taktiske atomvåben.

Ifølge det russiske forsvarsministerium skal øvelsen sikre Ruslands territoriale integritet og suverænitet. Det skal, ifølge ministeriet, ses "som en reaktion på provokerende udtalelser og trusler fra visse vestlige embedsmænd".

Hvem der henvises til i dette tilfælde er uvist, men der har været flere meldinger, som kan have været med til at udløse øvelsen.

Åbner for vestlige tropper i Ukraine

Den franske præsident, Emmanuel Macron, udtalte i slutningen af februar, at "intet skal udelukkes" i bestræbelserne på at sikre Ukraine sejren i krigen, og det udelukker ikke indsættelsen af vestlige tropper i Ukraine.

I starten af maj bekræftede den franske præsident i et interview med The Economist, at muligheden for at indsætte vestlige tropper i Ukraine for alvor vil komme op at vende, hvis Rusland formår at bryde igennem de ukrainske forsvarslinjer, og hvis den ukrainske ledelse selv bad om det.

Taktiske atomvåben – også kaldt ikke-strategiste atomvåben – er beregnet til brug på en slagmark eller til et begrænset angreb. De er også væsentlig mindre end de strategiske atomvåben, som har til formål at ødelægge et større område.

Taktiske atomvåben er aldrig blevet brugt til andet end tests.

Mest Læste

Annonce