Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Du kender Y.M.C.A, men ved du, hvad det står for?

Underholdning

15/02/2024 09:38

J. Bøgen

Historien om det evige hit starter helt tilbage i 1844 ...

It's fun to stay at the Y-M-C-A!

Du har uden tvivl danset og sunget med på diskoklassikeren fra 1978, men næste gang, du godt forpustet sætter dig efter en tur på dansegulvet, får du her en samtalestarter: For hvad er egentlig historien bag sangen?

Det er nemlig de færreste, der ved, hvad YMCA overhovedet står for, og endnu færre, der kender historien bag sangen.

Organisationen først

YMCA er en forkortelse for Young Mens Christian Assotiation, og organisationen blev stiftet d. 6. juni helt tilbage i 1844 i London. Oprindeligt var tanken bag organisationen, at man skulle følge kristne principper i praksis.

På det tidspunkt var der nemlig mange unge mænd, der kom til London for at arbejde, levede under usle og usikre kår, og her satte YMCA så ind på at hjælpe disse unge mænd til et liv med bøn og bibelstudier frem for et liv på gaden.

Umiddelbart lyder det måske ikke særligt kontroversielt, men det var det faktisk på det tidspunkt. YMCA's opsøgende tilgang var nemlig et brud med de ellers faste skel, der var mellem forskellige kirker og sociale klasser i datidens England.

Med tiden udviklede YMCA's åbenhed sig til, at organisationen blev åbnet for ikke bare mænd, men også kvinde og børn, uanset race, religion og nationalitet.

Målet med at tilgodese de sociale behov i samfundet blev sat højt på dagsordenen allerede fra starten, og siden er YMCA vokset til at have over 45 millioner medlemmer fordelt på 124 nationale forbund.

YMCA findes faktisk også i Danmark, i hvert fald på en måde. KFUM og KFUK hører nemlig under Alliance of YMCA, som er parapblyorganisationen for alle forbund og medlemmer på verdensplan.

Hvad så med sangen?

Discohittet fra gruppen Village People blev udgivet i 1978, og eftersigende opstod ideen til sangen under en samtale mellem forsangeren i gruppen Victor Willis, og producer Jacques Morali. Sidstnævnte spurgte nemlig Willis, hvad YMCA egentlig var for noget, og undervejs i forklaringen ændrede Moralis ansigtsudtryk sig i en sådan grad, at Willis til sidst udbrød: "Lad være med at sige det, Jacques, do har tænkt dig at skrive en sang om det, ikke?"

Som sagt så gjort!

Village People var udsprunget fra det homoseksuelle miljø i USA, og derfor blev sangen hurtigt tillagt en underliggende betydning af, at YMCA var et oplagt sted at finde ligesindede og "score". Willis har imidlertid forklaret, at han ikke skrev sangen som en hyldest til det homoseksuelle niveau, men i stedet som en refleksion over de sjove aktiviteter, man kunne lave, hvis man boede i en af YMCAs bygninger.

Organisationen sagsøgte faktisk sangskriverne for copyright-brud, da sangen udkom, men det endte med et forlig, og siden har organisationen hyldet sangen for at sætte fokus på organisationens arbejde.

Mest Læste

Annonce