Foto: Screendump, TGR/YouTube
Foto: Screendump, TGR/YouTube

En stolt tradition: Her bliver politikere låst inde og sænket i en flod som straf

Underholdning

26/02/2024 15:04

J. Bøgen

Skal vi indføre det i Danmark?

Masser af steder rundt om i verden har deres eget udvalg af skikke og ritualer, men en af de traditioner, som mange i den moderne verden nok gerne adopterer til deres eget land, findes i den Norditalienske by Trento.

Hvert år afholder indbyggerne i den lille by nemlig begivenheden 'Tonca' i slutningen af juni, og det må siges at være en noget opsigtsvækkende tradition.

For indbyggerne i byen tager simpelthen berømte personligheder fra byen og stiller dem for en bodsdomstol - og bliver de kendt skyldige i at have gjort noget skamfuldt i løbet af året, bliver de smidt ind i et træbur og sænket ned i floden.

Begivenhederne er beregnet til at ære Sankt Vigilio, byens skytshelgen, og nogle bliver da også fundet uskyldige, så de slipper for en dukkert.

Måske er det ikke så overraskende, at det som regel er politikere, der får en tur i baljen

Traditionel straf

Toncaen finder traditionelt sted den sidste søndag før den 26. juni, den dato, hvor festlighederne slutter.

Sidste år fandt det sted den 19. juni, og i alt seks personer blev fundet skyldige, mens fem slap for en dukkert i floden Adige.

Det virker måske nok middelalderligt at sænke folk ned i en flod i et bur, og begivenheden er da også en "hyldest" til en historsik straf, som blev brugt i store dele af det forgangne årtusinde.

Her var det dog oftest mennesker, der blev kendt skyldige i blasfemi, altså gudsbespottelse, der blev straffet.

Og modsat i dag, hvor de dømte trods alt bliver hevet op af vandet igen, imens de stadig trækker vejret, så var det ikke tilfældet, da metoden blev brugt som reel afstraffelse.

Her lod man nemlig den skyldige i buret bliver under vandoverfladen længe nok til, at de lokale kunne være sikre på, at personen var død.

Denne sommer, hvis du går i stå til feriedestinationer, kan du altid give Trento en chance og give Toncaen et kig, bare sørg for, at du ikke begår nogen katastrofale svindel, mens du er derovre, ellers kan det være dig, der bliver smidt ind i et bur og sænket ned i floden.

Toncaen gik for nylig viralt, og det har naturligvis fået en hel masse mennesker til at mene, at andre steder rundt om i verden burde adoptere den spøjse tradition.

Skal vi indføre det i Danmark også?

Mest Læste

Annonce