Underskud på 35 millioner i Norddjurs: Fyringer og stop for byggeri

Et budgetunderskud på 35 millioner får store konsekvenser i Norddjurs Kommune. Politikere peger fingre ad hinanden.

- Jeg er meget forundret og foruroliget over, at borgmesteren først nu opdager, at der et underskud på 35 millioner kroner. Det er borgmesterens ansvar at have styr på økonomien.

Sådan lyder det fra Venstres politiske ordfører Britt Bager (V) i forlængelse af, at TV2 ØSTJYLLAND kan berette, at Norddjurs Kommune uventet står med et budgetunderskud på 35 millioner kroner.

Ifølge kommunens borgmester Jan Petersen (S) skyldes underskuddet, at kommunen efter års tilløb har fået flyttet flere hundrede borgere væk fra kontanthjælp og hen i mod førtidspension og fleksjob. 

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

For kommunen er bagsiden af medaljen, at borgere på førtidspension og i fleksjob får højere ydelser, uden at staten bidrager med tilsvarende refusion - altså tager tilsvarende del i de højere udgifter på grund af højere ydelser.

- Det er ikke rimeligt, at vi skal betale mere, fordi vi rent faktisk behandler folk anstændigt og sørger for, at de får et flexjob eller et ressourceforløb eller førtidspension, mens andre kommuner måske kan spare penge på at beholde dem på kontanthjælp, siger byrådsmedlem Ulf Harbo (Ø) til TV2 ØSTJYLLAND. 

Kommunens forklaring på underskuddet preller dog af på Venstres politiske ordfører.

- Jeg synes ikke, det er en undskyldning. Vi har eksempler på kommuner, hvor man får pengene to gange igen, hver gang man hjælper en borger ud på arbejdsmarkedet. Jeg synes, borgmesteren skal se indad. Der skal laves nogle strukturelle ændringer i Norddjurs Kommune, siger Britt Bager til TV2 ØSTJYLLAND.

Får massive konsekvenser

Underskuddet på 35 millioner kroner får store konsekvenser for Norddjurs Kommune.

- Jeg kan ikke se, at vi kan gøre det her, uden at vi vil være færre medarbejdere i den anden ende. Vi har ansættelsesstop i øjeblik, og det er drønubehageligt både for borgere og de medarbejdere, der vil gøre deres bedste. Det er ikke rart, det her, siger borgmester Jan Petersen (S) fra Norddjurs Kommune.

De blodrøde tal i regnskabet har også resulteret i et øjeblikkeligt stop for kommunale byggerier.

I værste fald kan budgettet give dårligere kommunal service. 

- De budgetopfølgninger, vi havde i efteråret, viste ikke, at vi havde det her på vej. De viste en tendens til stigninger i førtidspensioner og flexjob, men ikke at vi stod med den her økonomiske bet, lyder det fra borgmester Jan Petersen. 

Hvis politikerne ikke kan finde de manglende penge i budgettet, kan det sætte kommunen under såkaldt skærpet tilsyn fra staten.

Lokal folketingspolitiker vil forfølge underskud

Folketingspolitiker Leif Lahn Jensen (S) er vokset op i Grenaa og opstillet i Norddjurs Kommune. Han har besøgt Jobcenter Norddjurs og roser til jobcenterets måde at gøre tingene på.

- Jeg ved, at borgmestrene i både Syddjurs og Norddjurs har ønsket at få flere penge gennem udligningsreformen, og jeg synes faktisk, Britt Bager er rimelig smart, når hun giver borgmesteren skylden for underskuddet, når hendes egen regering ikke kan levere, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Leif Lahn Jensen siger, at han vil forfølge underskuddet i Norddjurs Kommune. Det vil koste fyringer af offentlige ansatte og betyde ringere velfærd og service i Norddjurs, lyder det.

- Jeg vil bede borgmesteren lave et skriv på, hvad problemstillingen er, og det vil jeg sende til beskæftigelsesministeren og høre, om det er noget, vi kan gøre noget ved, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Leif Lahn Jensen nøjes Britt Bager med at skælde ud - uden at ville gøre noget ved problemet.

- Vi kan sagtens diskutere, om begrundelsen for at have det her underskud er retfærdigt eller ej, men vi kan ikke diskutere, at det er for dårligt, at en borgmester først langt inde i et nyt budgetår bliver klar over, at økonomien sejler, lyder det fra Britt Bager.

Læs historien hos TV 2 Østjylland 

Emneord: Norddjurs Kommune, Jan Petersen, Britt Bager, Leif Lahn Jensen, Kontanthjælp
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1784 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 28.05.18 Velfærd
  22.700 færre i kontanthjælpssystemet

  Antallet af kontanthjælpsmodtagere, modtagere af integrationsydelse samt uddannelseshjælp fortsætter faldet. Fra april 2016, hvor kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen trådte i kraft, og til februar 2018, blev der 22.700 fuldtidspersoner færre på kontanthjælp, når der tages højde for sæsonudsving.

 • 12.06.17 Politik
  Tolv danske kommuner i Global Parliament of Mayors

  12 østjyske borgmestre i Business Region Aarhus indtræder som de første danske borgmestre i Global Parliament of Mayors - en international interesseorganisation, som består af borgmestre verden over.

 • 19.06.14 Velfærd
  Forlig om ny beskæftigelsesindsats

  Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti er enige om at reformere hele beskæftigelsesindsatsen.

 • 24.03.14 Velfærd
  Kontanthjælpsmodtagere skal have mere medindflydelse

  Ny pulje skal fremme kommunernes arbejde med at sikre kontanthjælpsmodtagere medindflydelse og ejerskab for deres egen indsats.

 • 19.03.14 Velfærd
  Randers Kommune: Vi kan bryde den negative sociale arv

  Det er et kendt problem, at forældre, der lever et passivt liv på kontanthjælp, ofte fører traditionen videre til deres børn. Men Randers Kommune har et bud på, hvordan den negative spiral kan brydes – og nu har Arbejdsmarkedsstyrelsen afsat 10 millioner kroner til projektet.