"En af de vigtigste forudsætningerne for at få en god skolegang er helt klart en god trivsel, og derfor er det rigtig godt, at så mange af eleverne trives ude på deres skoler," siger undervisningsminister Christine Antorini (S).

Undersøgelse: To ud af ti elever er kede af skolen

Det går godt på de danske folkeskoler. En ny undersøgelse viser, at langt de fleste elever er glade.

Langt de fleste folkeskoleelever er glade for deres skolegang. Det viser en ny stor måling af de danske folkeskoleelevers trivsel, som er den mest omfattende, der er lavet til dato. Knap en halv million elever har deltaget i undersøgelsen.

Kun tre procent af eleverne i indskolingsklasserne er ikke glade for deres respektive skoler. Tallet er en smule højere for de ældre elever, hvor fem procent har svaret, at de aldrig eller sjældent er glade for skolen.


Undervisningsminister Christine Antorini (S) glæder sig over undersøgelsens overordnede resultater.

- Målingen viser generelt et positivt billede af de danske folkeskoleelevers trivsel. Langt de fleste har et godt forhold til deres lærere og klassekammerater, og det glæder jeg mig jo selvfølgelig over.

- En af de vigtigste forudsætningerne for at få en god skolegang er helt klart en god trivsel, og derfor er det rigtig godt, at så mange af eleverne trives ude på deres skoler, siger hun.

Selvom de fleste elever er overvejende positive, så er billedet ikke kun rosenrødt. Resultaterne viser også, at der er områder med store problemer. Blandt andet siger en stor del af eleverne, at de ikke mener, at toiletterne på deres skole er rene og pæne.

Der er også problemer i klasseværelserne, hvor mange elever har svært ved at høre, hvad deres lærer siger, hvilket bekymrer undervisningsministeren.

- Det er tankevækkende, at så mange elever savner mere ro og orden i klasserne. Det er ikke nyt for os, at der er for meget uro i klasserne, og det er et meget vigtigt fokuspunkt for os fremadrettet. Det er vigtigt, at vi får skabt et bedre klasserum, og at vi får skabt mere ro i klasserne, siger Christine Antorini.

Det er første gang, at den nationale trivselsmåling gennemføres. Men det er planen, at den skal foretages hvert år, så man kan sammenligne resultaterne og se en udvikling i trivslen.

FAKTA: Sådan svarede eleverne

Folkeskoleeleverne har det overvejende godt med at gå i skole, men flere elever savner ro og orden i klassen.

Undervisningsministeriet har i foråret gennemført den hidtil største undersøgelse af de danske folkeskoleelevers trivsel. 469.827 folkeskoleelever har deltaget i undersøgelsen, hvilket svarer til 85 procent. Her kan du se et udvalg af de svar, som eleverne gav.

* 79 procent af eleverne i indskolingen svarer, at de enten er lidt eller meget glade for den klasse, som de går i. Samme procentdel af eleverne i de større klasser svarer, at de tit er glade for deres klasser.

* 19 procent af eleverne fra fjerde til niende klasse mener ikke, at deres lærere kan få skabt hurtigt ro igen i klassen, hvis der er larm. 53 procent af eleverne i indskolingen siger, at de nogle gange eller tit har svært ved at høre, hvad lærerne siger i timerne. 

* Mange elever er utilfredse med renligheden på de toiletter, som er på deres skole. 48 procent af eleverne i indskolingen, og 60 procent af de ældre elever, mener ikke, at deres toiletter er rene.

Kilder: Undervisningsministeriet

 

 

Emneord: Den nye folkeskole, Folkeskolereformen, Trivsel, Børn og unge, Trivelsmåling
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 22.04.15 Bigitte Baktoft
  Er det OK at to ud af 10 elever er kede af det?

  Nick Allentoft: Du spørger, om jeg synes, det er OK at 2 ud af 10 elever er kede af at gå i skole. Jeg forsøger i mit indlæg at sige, at der selvfølgelig skal arbejdes for at de sidste to elever oplever en skoledag præget af læring og trivsel. Det er den opgave, lærere dagligt forsøger at løfte. Jeg vil henvise til debatindlæg i Politiken d. 19. april: vi mangler akuthjælp til ulykkelige elever. Der skal sættes ind på alle felter. Men vi skal samtidig glæde os over, at 8 ud af 10 elever faktiskt går glade i skole!

 • 22.04.15 Nick Allentoft, chefredaktør & stifter
  Er det ok, at to ud af ti er kede af det?

  Kære Birgitte Baktoft,
  Hvis du kigger på adresselinien i browseren finder du den "positive" tilgang, som var den originale fra Ritzau. Men ved gennemlæsning havde vi altså svært ved at anerkende, at det skal være ok når 2 ud af 10 børn er kede af det.
  Måske er det statistisk ok, måske er det bare virkeligheden. Men det er bare ikke det eneste eksempel fra kommunikationen om trivselsundersøgelsen. Men oplys os gerne :-)
  BH

 • 21.04.15 Ulla Thing
  Trivsel i skolen

  Godt at mange børn er glade for deres skole
  Tænker at større trivsel hænger sammen med gode kommunikative og sociale færdigheder.
  Vigtigt at give disse redskaber i undervisning, så de er tilgængelige for alle uanset baggrund.
  Hvor bestemmer jeg? Det skal ingen være i tvivl om.
  Når den enkelte kender eget råderum er der ikke brug for kampe for at klare sig

 • 21.04.15 Anette Moss
  Elever går glade i skole

  Ja heldigvis. Men dem som ikke går glade i skole er man alt for lang tid om at gøre noget for. Der har været meget fokus på drengenes skolegang. Jeg mangler et fokus på de stille piger, som ikker lærer noget fordi de ikke trives.

 • 21.04.15 Birgitte Baktoft
  Eleverne går glade i skole.

  Jeg undrer mig over, at man vælger en forholdsvis negativ overskrift, når budskabet er positivt. De fleste elever går glade i skole. Der er nogle elever i Danmark, der ikke er begejstrede for skolen. Det skal vi selvsagt arbejde med, for at få skabt en skoledag, hvor de elever også kan trives.

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også