Billede fra ungdomspartiernes underskrivelsesceremoni. Victor Boysen, RU, Andreas Weidinger, KU og Lasse Quvang Rasmussen, DSU.

Ungdomsformænd aflægger politikerløfte mod politikerlede

Formændene for ni ungdomspolitiske partier aflægger et løfte, der skal indgyde håb for fremtidens demokrati.

I dag er de formænd for hvert deres ungdomspolitiske parti. Men inden længe kan de meget vel være en del af det "voksne" politiske liv på Christiansborg.

LÆS LØFTET HER

Netop her holder de ni ungdomsformænd onsdag et fælles pressemøde, hvor de aflægger et politikerløfte. 

Unge har også en stemme

Formændene for SF Ungdom, Radikal Ungdom og Liberal Alliance Ungdom debatterede velfærd på DenOffentlige i 2016. 

Se temaside, der samler væsentlige indlæg og artikler i vores ungdomspolitiske debat. 

Det skal bane vejen for en ny politisk kultur, hvor politikere er åbne over for nye idéer, indrømmer fejl, træffer beslutninger på et oplyst grundlag og værner om den respektfulde debat.

- Når vi ser, at vælgerne i stigende grad vælger ekstreme partier med lette løsninger, tror jeg, det er vigtigt, at vi står sammen om at sikre en ordentlig politisk samtale, siger Chris Preuss, landsformand for Venstres Ungdom.

- Når vi som ungdomspartier løfter sammen, tror jeg, vi kan påvirke den politiske debat og råbe de "rigtige" politikere op.

De ni ungdomspolitikere har de seneste måneder samarbejdet om at formulere det fælles politikerløfte på i alt syv punkter. 

Lasse Quvang Rasmussen, forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, håber på et større fællesskab partierne imellem:

- Vi vil gerne gøre vores del af arbejdet med at skabe en bedre politisk kultur i Danmark, hvor befolkningen føler sig hørt og inddraget, og hvor politikerne anerkendes for deres hårde arbejde i demokratiets navn.

Hos Radikal Ungdom savner formand Viktor Boysen politikere, man kan relatere til:

Læs også artikelserien De Politiske Innovatører

Artikelserien “De Politiske Innovatører” er udgivet af Center for Offentlig Innovation i samarbejde med DenOffentlige.
Formålet er at sætte fokus på de folkevalgtes rolle i fornyelsen af den offentlige sektor.
Er du folkevalgt politiker eller offentligt ansat et sted, hvor I eksperimenterer med politikernes rolle i den offentlige innovation, så skriv om jeres eksempel til Ole Bech Lykkebo fra Center for Offentlig Innovation.

- Politikere, der siger sgu og fanden, fordi de har noget ægte på hjerte. Politikere, der er ærlige - lige fra når de skifter holdning, går på kompromis eller har en dårlig hårdag. Politikere, der er oprigtige, siger han.

- Dem håber jeg, vi kan få nogle flere af fremover gennem politikerløftet.

Ungdomspolitikerne har fået støtte og rådgivning fra garvede kræfter som folketingsformand Pia Kjærsgaard (DF) og Venstre-veteran Bertel Haarder. 

Sidstnævnte mener, at politikerløftet skal ses som nogle "moralske tommelfingerregler", man bør overholde:

- Hvis jeg skulle skrive et løfte for mig selv, da jeg kom i Folketinget i slutningen af 70’erne, skulle det være: Husk alt det du brænder for. Forpligt dig selv på dine idealer og dit demokratiske sindelag.

Politikerløftet lover godt for demokratiets fremtid, afrunder Pia Kjærsgaard:

- Jeg får helt lyst til at printe det ud og hæfte det på den erklæring, som nyvalgte folketingsmedlemmer skal underskrive om at ville overholde Grundloven.

/ritzau/

Emneord: Politikerløftet, Ungdomspolitisk debat, Politik, Folketinget, Tillidskrise, Mistillid, 230317
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 23.03.17 willy
  Ungdomsformænd aflægger politikerløfte mod politikerlede

  Unge politikere vækker ingen tillid elle respekt, der skal modenhed i kæmpe doser til. Vi vil have politikere der gør hvad de siger og siger hvad de gør og samtidigt agere effektivt for alle samfunds grupper...

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 20.03.20 Politik
  Lederne: Vigtig hjælpepakke til dansk erhvervsliv

  edernes Hovedorganisation roser den massive hjælpepakke til erhvervslivet, som alle partier i Folketinget er blevet enige om. Det er et meget stærkt signal om, at politikerne vil gøre meget for at hjælpe virksomhederne og lønmodtagerne så skånsomt som muligt gennem corona-krisen.

 • 09.03.20 Politik
  Ny rapport om vejen til 70-procentsmålet i 2030

  I en ny rapport præsenterer Klimarådet en række anbefalinger, der skal få Danmark i mål med 70 procent reduktion i 2030. Omstillingen kræver både hurtige implementeringer af de allerede kendte teknologier og en mere langsigtet, strategisk indsats.

 • 04.03.20 Sundhed
  PTSD blandt fængselsbetjente: Vi har brug for politisk handling nu

  PTSD-problemet har været syltet alt for længe, vi har brug for politisk handling nu. Det er budskabet fra Fængselsforbundet i forlængelse af Justitsministeriets nye rapport, som er udarbejdet af VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

 • 04.03.20 Kommunalt
  Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

  I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

 • 03.03.20 Kommunalt
  Udligningsforhandlingerne: Fælles opfordring fra S-V-borgmestre

  Socialdemokratiet og Venstre må finde hinanden i udligningsforhandlingerne, opfordrer to borgmestre fra hhv. S og V i Furesø og Rudersdal. De to borgmestre har sendt et fælles brev til deres partiformænd med forslag til forbedringer. Udligningsordningen skal give kommuner incitament til at udvikle sig, og den skal sikre en mere ensartet service i kommunerne, mener borgmestrene.