Unge: Ingen taler om vores forældres druk

Børn af alkoholikere oplever, at der ikke er nogen, der reagerer på forældrenes druk. Det viser undersøgelse.

Langt de fleste børn af alkoholikere er alene med deres forældres misbrug. De får sjældent hjælp af hverken familien, skolen eller de offentlig myndigheder.

Det viser en undersøgelse, som terapi- og rådgivningsorganisationen Tuba har lavet. 66 procent af de unge, som Tuba har været i kontakt med, fortæller, at der ikke er nogen, der har gjort noget for at stoppe forældrenes misbrug.

- Det er den samme historie, vi hører om og om igen, siger Tubas landsleder, Henrik Appel.

- De er overbevist om, at lærerne, pædagogerne og socialrådgiverne vidste, at der var en problemstilling. Men det var svært at få spurgt børnene, om der var et problem derhjemme, som de ville tale om, siger han.

438 unge har svaret på undersøgelsen. 16 procent af dem har oplevet, at den øvrige familie har prøvet at gøre noget ved forældrenes druk, fem procent fortæller, at de offentlige myndigheder har reageret, og kun en procent at skolen har grebet ind.

Børnene bliver dobbelt ramt, fortæller psykolog Helle Lindgaard, der forsker i børn og unge i misbrugsfamilier.

- Nu bliver de også negligeret af andre voksne. De får en følelse af, at det er dem selv, der er noget galt med, når de mistrives, siger hun.

27-årige Alex Krath Klemmensen voksede op med en mor, der drak. Han er overbevist om, at både skolen og resten af familien vidste, at der var problemer derhjemme. Han ville ønske, der var nogen, der havde talt med ham om det.

- Jeg følte mig enormt ensom. I virkeligheden havde det betydet en verden til forskel, hvis der var nogen, der forstod mig, og som havde turde sætte sig ind i, at jeg ikke havde det så nemt, siger han.

/ritzau/

 

Emneord: Tuba, Henrik Appel, Alkoholisme, Børn & Unge
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 29.10.21 Velfærd
  Hver niende lejlighed bebos af dens ejer

  På trods af høj efterspørgsel på ejerlejligheder er det stadig kun hver niende etagebolig, der bebos af dens ejer. Etablerede man flere ejerboliger, ville de hurtigt finde nye ejere, vurderer mæglerkæden Estate.

 • 20.02.20 Social
  Nyt nationalt outdoor-topmøde har fokus på børnene

  Hvordan får vi børnene ud i naturen? Det er temaet på Danmarks første topmøde om aktivt udeliv - Outdoor Summit - som bliver afholdt for første gang til april. Topmødet samler fagfolk og politikere med det klare mål at udvikle nye, skelsættende helhedsløsninger.

 • 22.08.13 Velfærd
  Magtanvendelsesudvalget på børne- og ungeområdet skydes i gang

  Magtanvendelsesudvalget på børne- og ungeområdet har netop holdt sit første møde. Udvalget skal afklare reglerne for anvendelse af magt mod anbragte børn og unge både på døgninstitutioner, opholdssteder og i plejefamilier. Udvalget skal give social- børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen anbefalinger til ny lovgivning og konkrete forslag til løsninger på de udfordringer, der er i hverdagen.

 • 24.06.13 Velfærd
  Flere underretninger om mistrivsel hos børn stiller krav til kommunerne

  En ny undersøgelse fra Ankestyrelsen viser en markant stigning i antallet af underretninger om mistrivsel hos børn på 21 procent. Social- og integrationsminister Karen Hækkerup stiller krav til, at kommunerne vurderer alle underretninger hurtigt og systematisk.

 • 29.05.13 Velfærd
  Børn af alvorligt syge forældre får støtte

  En pulje på 5 mio. kr. bliver nu fordelt til en række projekter, der skal hjælpe børn af alvorligt syge forældre. Projekterne fokuserer på bl.a. uddannelse af personale og involvering af barnets familie.