Unicef: 13.000 flere fattige børn i Danmark

Unicef: 13.000 flere fattige børn i Danmark. Det er en forholdsmæssig stigning på 10 procent på fem år for de 0-17 årige. I aldersgruppen 15-24 årige er stigningen 40 procent.

Flere børn i Danmark lever i relativ fattigdom. Det viser en ny rapport fra FN's børneorganisation Unicef. 

10,2 procent af alle børn i alderen 0-17 år lever i relativ fattigdom, og det er 13.000 flere, end da Unicef første gang satte tal på i 2008. For fem år siden levede 9.1 procent af børnene i fattigdom. Blandt de 15-24 årige levede 4.3 procent i relativ fattigdom i 2008, mens det tal i dag er 6 procent. Rapporten sammenligner perioden fra 2008 til 2012.

Unicef Danmarks generalsekretær, Steen M. Andersen, siger, at det er en kedelig udvikling.

- Det er mere end hvert 10. barn i Danmark, der lever i relativ fattigdom. Vi kan godt lide at fremstille os selv som et meget veludviklet land. Det er vi jo også, men sammenlignet med vores nordiske brødre og søstre, så har vi ikke meget at prale af, siger Steen M. Andersen til Ritzau.

Listen omfatter 41 industrialiserede og rige lande. Danmark ligger nummer 24, mens Norge ligger på en femteplads, Finland som nummer otte og Sverige som nummer 13.

I modsætning til i Danmark, er antallet af børn under fattigdomsgrænsen faldet i de tre lande.


Unicef har brugt EU's definition på en fattigdomsgrænse, som det statistiske kontor Eurostat har fastsat. Definitionen er 60 procent af medianindkomsten i et land. 

Danmark vedtog i 2013 en fattigdomsgrænse, der betyder, at en person vil være fattig, hvis han eller hun i tre år har haft en disponibel indkomst på under 103.200 kroner om året.

- Der har været heftige diskussioner om, hvor den fattigdomsgrænse skal være - 50 eller 60 procent. Vi har valgt 60 procent, og det må siges at være et konservativt skøn, siger Steen M. Andersen.

Rapporten sammenligner perioden fra 2008 til 2012. Steen M. Andersen forklarer, at det er af praktiske årsager.

- Unicef skal samle statistik ind fra 41 lande, og for at få så valide tal som muligt, blev grænsen sat ved 2012. Men den viser en trist udvikling den forkerte vej siden den sidste rapport for to år siden og især også, når man sammenligner med 2008, hvor vi begyndte at måle det.

- Rapportens styrke er, at den sammenligner over så bred en kam, siger Steen M. Andersen.

I alle 41 lande tilsammen er antallet af børn, der lever under fattigdomsgrænsen steget med 2,6 millioner til i alt 76,5 millioner. Den økonomiske krise er en af årsagerne.

Unicef peger på, at en styrket socialpolitik er afgørende for at forebygge fattigdom blandt børn. 

Læs rapporten

/ritzau/

Emneord: Fattigdom, Fattige, Børn i fattigdom, Fattigdomsgrænse, Fattigdomsydelser
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.11.17 Velfærd
  Detailkæde tager ansvar i socialkrisen: Vil formidle 250.000 gratis måltider

  I november måned søsætter Danmarks største dagligvarekæde Netto sammen med FødevareBanken, et ambitiøst projekt om at indsamle midler til 250.000 gratis måltider målrettet socialt udsatte i Danmark.

 • 13.06.17 Politik
  Vi har et fattigdomsproblem i Europa – ikke et romaproblem

  Vi kan hverken straffe eller stresse udenlandske hjemløse til at holde sig væk. Lad os samarbejde om løsninger i stedet for.

 • 06.10.16 Bæredygtighed
  Verdensbanken justerer tal for fattigdomsgrænse

  Antallet af fattige falder hurtigere end nogensinde. På få år anslår Verdensbanken at antallet er faldet med 200 millioner mennesker på verdensplan. Læs bankens notat om udviklingen, som også omfatter justering af fattigdomsgrænsen, her.

 • 15.06.15 Velfærd
  En fattig barndom, et sværere voksenliv

  Børn, der er vokset op i økonomiske trængte familier, klarer sig dårligere i voksenlivet på en række områder: De uddanner sig mindre, tjener mindre, de er oftere arbejdsløse og flere af dem får førtidspension end børn fra mere velstillede familier. Det viser en ny rapport fra SFI, som dog også dokumenterer, at børnene relativt set tjener mere end deres forældre.

 • 05.09.14 Politik
  Hjemløse har brug for massiv hjælp

  ”Stigningen i antallet af hjemløse i Aarhus skal stoppes nu. Derfor er det helt afgørende, at byrådet afsætter penge til at styrke indsatsen mod hjemløshed.” Det siger social- og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF).