Unicef: 50 millioner børn reddet fra døden siden 2000

Markant flere børn overlever de første fem år end for 15 år siden. Tusindvis af børn dør dog stadig hver dag.

Antallet af børn, der ikke når at fejre deres femårsfødselsdag, er markant faldende.


For trods massive udfordringer i særligt fattige lande og sygdomsudbrud er millioner af børns liv blevet reddet siden 2000, fremgår det af en ny rapport fra FN's børneorganisation, Unicef.

I løbet af de seneste 15 år har 48 millioner børn under fem år snydt døden, og yderligere 38 millioner børns liv behøver ikke at slutte, før de fylder fem år, hvis verdens ledere som planlagt vedtager nye bæredygtighedsmål senere på måneden, lyder det fra Unicef.

- At redde millioner af børns liv i byer og på landet, i rige og fattige lande, er en af de første store præstationer i det nye årtusinde - og en af de største udfordringer i de næste 15 år er at fremskynde denne udvikling yderligere, siger Yoka Brandt, vicedirektør i Unicef.

- Tallene viser os, at millioner af børn ikke behøver at dø, hvis vi fokuserer vores indsats på at nå ud til alle verdens børn, siger hun videre i en pressemeddelelse.

Siden 1990 er børnedødeligheden faldet med 53 procent, og det skyldes ifølge Unicef, at verdens regeringer har været opsat på at nå tidligere vedtagede mål, der skulle sikre flere børns overlevelse.

5,9 millioner små børn dør hvert år, men i mange tilfælde kunne det have været undgået.

Især underernæring, diarré, lungebetændelse, malaria og fødselskomplikationer får børnene til at bukke under, før de fylder den første håndfuld år.

Nogle af verdens fattigste lande har dog vist, at børnedødeligheden kan barberes ned trods store udfordringer. Eksempelvis er det lykkedes Cambodja, Etiopien, Bangladesh og Uganda at reducere dødsfaldene med to tredjedele eller mere.

Løsninger, der med stor effekt har bidraget til at nedbringe dødsfaldene blandt de små børn, er blandt andet bedre forhold ved fødsler og den efterfølgende pleje.

Derudover har der været gode resultater med brug af myggenet behandlet med insektgift, bedre vand- og hygiejneforhold samt behandling af sygdomme som diarré.

Trods de positive tal er målet for børnedødelighed ikke nået, og hver dag dør 16.000 børn under fem år. Det svarer til 11 børn i minuttet.

45 procent af alle dødsfaldene sker, mens børnene er spæde. I landene syd for Sahara dør ét ud 12 børn inden femårsalderen. I de rige, industrialiserede lande gælder det ét ud af 147 børn.

/ritzau/

Emneord: Fattigdom, Udland, Børnedødelighed, Unicef
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 15.11.17 Velfærd
  Detailkæde tager ansvar i socialkrisen: Vil formidle 250.000 gratis måltider

  I november måned søsætter Danmarks største dagligvarekæde Netto sammen med FødevareBanken, et ambitiøst projekt om at indsamle midler til 250.000 gratis måltider målrettet socialt udsatte i Danmark.

 • 13.06.17 Politik
  Vi har et fattigdomsproblem i Europa – ikke et romaproblem

  Vi kan hverken straffe eller stresse udenlandske hjemløse til at holde sig væk. Lad os samarbejde om løsninger i stedet for.

 • 06.10.16 Bæredygtighed
  Verdensbanken justerer tal for fattigdomsgrænse

  Antallet af fattige falder hurtigere end nogensinde. På få år anslår Verdensbanken at antallet er faldet med 200 millioner mennesker på verdensplan. Læs bankens notat om udviklingen, som også omfatter justering af fattigdomsgrænsen, her.

 • 15.06.15 Velfærd
  En fattig barndom, et sværere voksenliv

  Børn, der er vokset op i økonomiske trængte familier, klarer sig dårligere i voksenlivet på en række områder: De uddanner sig mindre, tjener mindre, de er oftere arbejdsløse og flere af dem får førtidspension end børn fra mere velstillede familier. Det viser en ny rapport fra SFI, som dog også dokumenterer, at børnene relativt set tjener mere end deres forældre.

 • 05.09.14 Politik
  Hjemløse har brug for massiv hjælp

  ”Stigningen i antallet af hjemløse i Aarhus skal stoppes nu. Derfor er det helt afgørende, at byrådet afsætter penge til at styrke indsatsen mod hjemløshed.” Det siger social- og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF).