Foto: Gage Skidmore

USA's kongres indgår kompromis og stopper statsnedlukning

Kongressen i USA har stemt en midlertidig aftale om et budget igennem efter forhandlinger og kompromisser.

Kongressen i USA har godkendt et forslag om et midlertidigt budget, der skal sikre betalingen af de offentlige udgifter frem til 8. februar.

Først godkendte Senatet forslaget med stemmerne 81-18. Nogle timer efter godkendte Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, forslaget. 

Og natten til tirsdag har præsident Donald Trump også sat sin underskrift.

- Jeg er glad for, at Demokraterne i Kongressen er kommet til fornuft, sagde Trump ifølge AFP i en pressemeddelelse, efter at det stod klart, at Demokraterne ville stemme for forlængelsen af budgettet.

Aftalen betyder, at statsligt ansatte igen kan møde på arbejde, efter at det fredag mislykkedes for Senatet at få stemt en budgetforlængelse igennem.

Det betød, at den offentlige lønningskasse blev smækket i. Flere hundredtusinder føderalt ansatte har derfor været sendt hjem uden løn.

Men efter forhandlinger blev den demokratiske mindretalsleder i Senatet, Chuck Schumer, enig med den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, om et forslag.

- Vi vil i dag stemme for at genåbne regeringen for at fortsætte en forhandling om en omfattende aftale, siger han, med henvisning til at det haster med at få landet en aftale for op mod 800.000 unge immigranter.

Det er et program, der kendes som Daca. Det lader børn af illegale indvandrere bo, arbejde og studere i USA, men det udløber i marts. Hvis ikke Kongressen finder en aftale, så vil de blive udvist af USA.

Demokraterne ville i sidste uge ikke stemme for en midlertidig forlængelse, medmindre de unge immigranter, der ofte omtales som "Dreamers", fik garantier om deres fremtid i USA.

Schumer påpeger, at det nu gælder om at få en aftale på plads for de unge immigranter i de næste dage og uger.

Han understreger, at en tværpolitisk gruppe to gange har præsenteret præsident Donald Trump for en løsning. Og præsidenten begge gange har fejet det af bordet.

USA-kender: Afværget nedlukning er kun kortvarig løsning 

Selv om den amerikanske præsident, Donald Trump, har underskrevet et lovforslag fra Kongressen, der udskyder striden om det amerikanske budget, er der ikke meget, der er ændret.

Det siger Søren Dal Rasmussen, der er USA-analytiker for Kongressen.com, et medie om amerikansk politik.

- De amerikanske politikere har samme problemer som før. De har udsat et skænderi, som alle ved, de bliver nødt til at tage om et par uger. De problemer, som var der fredag, da staten lukkede ned, de er der stadig, når staten løber tør for pengene igen i februar, siger Søren Dal Rasmussen.

Striden har især drejet sig om tre punkter. 

Dels har processen om en særlig sundhedsforsikring til fattige børn stået stille. Den strid er blevet løst i den aftale, som politikerne har stemt igennem mandag.

Men politikerne mangler stadig at blive enige om, hvor mange penge der skal gives til områder som Texas, Florida og Puerto Rico, der har været ramt af naturkatastrofer. Og der er stadig stor uenighed om programmet Daca, der beskytter unge indvandrere mod udvisning.

- Det største problem er immigration og Daca. Trump tillod sin justitsminister at stoppe programmet gældende fra marts, selv om det er et populært program - endda blandt nogle republikanere, siger USA-kenderen.

Han peger på, at Daca-børnene, der går under navnet "drømmere", har stærke kræfter i ryggen.

- "Drømmerne" har en af de bedst organiserede aktivistgrupper i landet. Programmet er populært i erhvervslivet med den amerikanske arbejdsgiverforening og store teknologivirksomheder i front. 

- Selv blandt mange republikanere har det støtte, så det giver en underlig dynamik, hvor et flertal i Senatet og Repræsentanternes Hus vil gøre noget for Daca, men det vil lederskabet hos Republikanerne ikke, siger Søren Dal Rasmussen.

Han fortæller, at Demokraterne har tabt spinkrigen om den statslige nedlukning.

- Der er sjældent en vinder ved en nedlukning, men der er en sikker taber, og det er i mediedækningen herovre Demokraterne. De har stort set ikke fået noget igennem, og de har heller ikke formået at forklare, hvad de ville med nedlukningen.

 

 

Emneord: USA, Statslockout, Kongressen, Donald Trump
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 30.11.15 Bæredygtighed
  Danmark med i præsident Obamas ”Mission Innovation”

  USA med præsident Obama i spidsen har taget et ambitiøst internationalt energiforskningsinitiativ, hvor 20 lande – herunder Danmark – forpligter sig til en markant forøgelse af midlerne til energiforskning over en femårig periode. Zuckerberg, Branson, Soros og Bill Gates er blandt de private deltagere.