Foto: Gage Skidmore

USA's kongres indgår kompromis og stopper statsnedlukning

Kongressen i USA har stemt en midlertidig aftale om et budget igennem efter forhandlinger og kompromisser.

Kongressen i USA har godkendt et forslag om et midlertidigt budget, der skal sikre betalingen af de offentlige udgifter frem til 8. februar.

Først godkendte Senatet forslaget med stemmerne 81-18. Nogle timer efter godkendte Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, forslaget. 

Og natten til tirsdag har præsident Donald Trump også sat sin underskrift.

- Jeg er glad for, at Demokraterne i Kongressen er kommet til fornuft, sagde Trump ifølge AFP i en pressemeddelelse, efter at det stod klart, at Demokraterne ville stemme for forlængelsen af budgettet.

Aftalen betyder, at statsligt ansatte igen kan møde på arbejde, efter at det fredag mislykkedes for Senatet at få stemt en budgetforlængelse igennem.

Det betød, at den offentlige lønningskasse blev smækket i. Flere hundredtusinder føderalt ansatte har derfor været sendt hjem uden løn.

Men efter forhandlinger blev den demokratiske mindretalsleder i Senatet, Chuck Schumer, enig med den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, om et forslag.

- Vi vil i dag stemme for at genåbne regeringen for at fortsætte en forhandling om en omfattende aftale, siger han, med henvisning til at det haster med at få landet en aftale for op mod 800.000 unge immigranter.

Det er et program, der kendes som Daca. Det lader børn af illegale indvandrere bo, arbejde og studere i USA, men det udløber i marts. Hvis ikke Kongressen finder en aftale, så vil de blive udvist af USA.

Demokraterne ville i sidste uge ikke stemme for en midlertidig forlængelse, medmindre de unge immigranter, der ofte omtales som "Dreamers", fik garantier om deres fremtid i USA.

Schumer påpeger, at det nu gælder om at få en aftale på plads for de unge immigranter i de næste dage og uger.

Han understreger, at en tværpolitisk gruppe to gange har præsenteret præsident Donald Trump for en løsning. Og præsidenten begge gange har fejet det af bordet.

USA-kender: Afværget nedlukning er kun kortvarig løsning 

Selv om den amerikanske præsident, Donald Trump, har underskrevet et lovforslag fra Kongressen, der udskyder striden om det amerikanske budget, er der ikke meget, der er ændret.

Det siger Søren Dal Rasmussen, der er USA-analytiker for Kongressen.com, et medie om amerikansk politik.

- De amerikanske politikere har samme problemer som før. De har udsat et skænderi, som alle ved, de bliver nødt til at tage om et par uger. De problemer, som var der fredag, da staten lukkede ned, de er der stadig, når staten løber tør for pengene igen i februar, siger Søren Dal Rasmussen.

Striden har især drejet sig om tre punkter. 

Dels har processen om en særlig sundhedsforsikring til fattige børn stået stille. Den strid er blevet løst i den aftale, som politikerne har stemt igennem mandag.

Men politikerne mangler stadig at blive enige om, hvor mange penge der skal gives til områder som Texas, Florida og Puerto Rico, der har været ramt af naturkatastrofer. Og der er stadig stor uenighed om programmet Daca, der beskytter unge indvandrere mod udvisning.

- Det største problem er immigration og Daca. Trump tillod sin justitsminister at stoppe programmet gældende fra marts, selv om det er et populært program - endda blandt nogle republikanere, siger USA-kenderen.

Han peger på, at Daca-børnene, der går under navnet "drømmere", har stærke kræfter i ryggen.

- "Drømmerne" har en af de bedst organiserede aktivistgrupper i landet. Programmet er populært i erhvervslivet med den amerikanske arbejdsgiverforening og store teknologivirksomheder i front. 

- Selv blandt mange republikanere har det støtte, så det giver en underlig dynamik, hvor et flertal i Senatet og Repræsentanternes Hus vil gøre noget for Daca, men det vil lederskabet hos Republikanerne ikke, siger Søren Dal Rasmussen.

Han fortæller, at Demokraterne har tabt spinkrigen om den statslige nedlukning.

- Der er sjældent en vinder ved en nedlukning, men der er en sikker taber, og det er i mediedækningen herovre Demokraterne. De har stort set ikke fået noget igennem, og de har heller ikke formået at forklare, hvad de ville med nedlukningen.

 

 

Emneord: USA, Statslockout, Kongressen, Donald Trump
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 30.11.15 Bæredygtighed
  Danmark med i præsident Obamas ”Mission Innovation”

  USA med præsident Obama i spidsen har taget et ambitiøst internationalt energiforskningsinitiativ, hvor 20 lande – herunder Danmark – forpligter sig til en markant forøgelse af midlerne til energiforskning over en femårig periode. Zuckerberg, Branson, Soros og Bill Gates er blandt de private deltagere.