Foto: Shutterstock

Vaccine mindsker markant risiko for kræftsygdom

Livmoderhalskræft kan snart være fortid blandt kræftsygdomme, der årligt rammer mange kvinder i Danmark.

Ifølge en ny og stor dansk undersøgelse, så mindsker den omdiskuterede HPV-vaccine ikke bare risikoen for forstadierne til kræft, men den mindsker også risikoen for helt at få livmoderhalskræft med 86 procent. Noget der på sigt kan gøre, at kvinder kan vinke farvel til denne kræftsygdom. 
 
Kæmpe fremskridt 
Det er noget DR’s sundhedskorrespondent, Peter Qvortrup Geisling, glæder sig over. Han udtaler til DR
 
”Det, vi ikke må glemme, er, at hvert år får cirka 370 kvinder i gennemsnit livmoderhalskræft, og ud af dem dør cirka 100 af det. Her har vi for første gang en vaccine mod en kræftsygdom, der kan redde rigtig mange mennesker. Det er kæmpe fremskridt.”
 
Kvinden bag undersøgelsen, professor og kræftforsker Susanne Krüger Kjær, mener, at det er den første vaccine, der kan kurere en kræftsygdom. Hun forklarer yderligere, at uden HPV-infektioner er der ingen livmoderhalskræft, da der er en stærk sammenhæng mellem HPV-infektioner og livmoderhalskræft. 
 
Undersøgelsen omfatter 900.000 danske kvinder fra 17-30 år, hvor 40 procent har fået en HPV-vaccine inden de fyldte 17 år. Resultatet fra denne undersøgelse viser, at man er beskyttet 86 procent mod livmoderhalskræft, hvis man er blevet vaccineret inden man fyldte 17 år, og 68 procent hvis man har fået vaccinen mellem 17 og 19 år, skriver DR.
 
De første i verden 
Resultatet fra den danske undersøgelse sammen med en ny svensk undersøgelse er de første i verden, der kan dokumentere effekten af HPV-vaccination i forhold til hyppigheden af livmoderhalskræft. På trods af positive resultater fra undersøgelsen, mener sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling, at man skal vente lidt tid med den konklusion, da vaccinen stadigvæk er forholdsvis ny og det tager lang tid, før den pågældende kræftsygdom udvikler sig. 
 
Både Susanne Krüger Kjær og Peter Qvortrup Geisling er enige om, at denne vaccine kan komme til at redde mange menneskeliv i fremtiden, især i u-landene, hvor de har den største forekomst af livmoderhalskræft. De er ikke i tvivl om, at når denne vaccine når u-landene kan man forvente et kæmpe dyk af kvinder, der dør af denne kræftsygdom.
 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne