Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Danskerne har rekordmange penge på deres konti

Velfærd

06/5/22 4:30

Redaktionen

Danskerne er rigtig glade for at spare op, og deres bankindlån er på et rekordhøjt niveau.

Danskerne har tilsyneladende ikke planer om at stoppe med at sætte penge i banken. Ifølge nye tal fra Nationalbanken steg danskernes samlede opsparing i banken nemlig med cirka ni milliarder kroner i februar, selvom samfundet slog dørene op.

Derudover viser nye tal fra Danmarks Statistik, at forbrugertilliden var på et meget lavt niveau i marts. Faktisk befandt det sig på det laveste niveau siden 2008. Det vidner om, at danskerne mener, at det er en rigtig god idé at lade deres penge stå i banken for tiden.

At danskerne vælger at holde på pengene og sætte dem på en opsparingskonto, er ikke uvante scener i tider, der er præget af økonomisk utryghed. Hvad mange danskere dog ikke er opmærksomme på er, at deres opsparing hele tiden mister købekraft.

Derfor er det heller ikke positivt, at danskerne i 17 måneder i træk har haft samlet mere end en billion kroner stående i banken. Én ting er, at disse penge bliver ædt op af negative renter, men noget helt andet er, at de mister købekraft. Det skriver Finans.

Dette har medført, at Forbrugerrådet Tænk nu efterlyser bedre oplysning om konsekvenserne af inflation.

"Jeg kan godt savne, at der blev gjort noget mere ud af at fortælle opsparerne, at deres opsparing hele tiden mister købekraft, ved at de fik oplyst afkast og rente efter inflation. I megen kommunikation fra banker og pensionsselskaber er inflationen ikke fremtrædende, men den har i virkeligheden fået enorm stor betydning for, om det kan betale sig at spare op," siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk, ifølge Finans.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser desuden, at danskerne generelt er velpolstrede, hvorfor det manglende forbrug ikke skyldes mangel på penge. Derimod viser tallene, at danskernes nettoformue (inkl. aktier, pension og bolig) i gennemsnit var på 2,1 millioner kroner pr. dansker i 2021.

Samtidig er den gennemsnitlige formue steget med 328.000 kroner i forhold til 2020, hvorfor den gennemsnitlige dansker altså er blevet rigere under pandemien.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.