Usædvanligt udspil fra samlet sundhedspersonale og patienter skal presse kommuner og regioner til samarbejde.
Lige nu læser andre
Fremtidens hospitaler
Alle historier om det historiske hospitalsbyggeri – også fra udgivere, der er aktive på DenOffentlige – bliver samlet på vores temaside om Fremtidens hospitaler. Klik her og få overblik.
Mangler din historie? – skriv og hør mere om mulighederne.
For at få et velfungerende sundhedsvæsen skal der gøres op med kassetænknings betonsiloer. I dag belønnes kommuner og regioner for at gøre det, der er bedst for dem selv.
Læs også
– Hvis Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner var blevet sammenlagt, som der var megen snak om, havde det været lettere. Men nu må vi bare prøve at forbedre tingene på en anden måde, siger formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.
FAKTA: Fire områder regioner og kommuner bør deles om På disse områder vurderer de sundhedsfaglige, at behovet for bedre støtte til patienterne er særligt stort. Dansk Sygeplejeråd, FOA, Lægeforeningen og Danske Patienter peger på især fire områder, hvor der er særligt stort behov for at forbedre kvaliteten i patienternes behandlingsforløb gennem en fælles finansiering mellem regioner og kommuner: – Akutfunktioner – Forløbskoordination – Psykiatrihuse – Sundhedshuse * De fire områder har det til fælles, at tæt samarbejde mellem sektorerne her er af særlig stor betydning for sårbare grupper af patienter. * Regioner og kommuner varetager forskellige opgaver på de fire områder. * Men de er samtidig helt afhængige af hinandens kapacitet og kompetencer for at sikre patienterne sammenhæng og kvalitet i det samlede pleje- og behandlingsforløb. * Derfor foreslås det i forbindelse med den næste økonomiaftale med regioner og kommuner at lave forsøg. * De skal vise, om fælles finansiering med tilhørende fælles ledelse og fælles planlægning mindsker den kassetænkning, som i dag hæmmer sammenhængende patientforløb og den bedste behandlingskvalitet i sundhedsvæsenet. Kilder: Danske Patienter, FOA, Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd. /ritzau/