Flere studerer on-line: UCSJ satser på blended learning

Velfærd

10/10/13 10:05

Professionshøjskolen Absalon

Politiken fortæller i dag - også med kritiske vinkler - at flere uddannelser på professionshøjskolerne bliver netbaserede. UCSJ vil være i front med at blande de nyeste digitale læringsformer med traditionelt projektarbejde og holdundervisning.

Politiken har ringet rundt til landets professionshøjskoler og konstateret, at antallet af studerende, der tager netbaserede uddannelser er stigende. På UCSJ blev fx 43 studerende optaget på den netbaserede sygeplejerske uddannelse i 2004, mens tallet i år er 85, skriver Politiken.

Med sætningen “Et stigende antal studerende tager deres uddannelse hjemme på sofaen” og et citat fra en it-professor om “ ville man ansætte en pædagog, der udelukkende havde taget fjernundervisning” er der også kritiske vinkler i Politikens omtale.

- “På UCSJ er det ambitionen at skabe en helt ny digital kultur i uddannelsesmiljøet. Vi har gennemført det 2-årige projekt UCSJ Læring med hele ledelsesgruppen og alle medarbejderne, for vi er overbeviste om, at vi skal omsætte den digitale udvikling fra bits and bytes til varige forandringer”, fortæller uddannelsesdirektør Hanne Fischer.

Ikke noget man bare tager fra sofaen

Projektet omfatter undervisningen på alle UCSJs uddannelser, ligesom det er en bevidst valgt  del af UCSJs strategi at tilbyde flere netbaserede uddannelser.

- Men det er altså ikke noget, man bare tager fra sofaen. Som e-læringsstuderende studerer du hjemme og får opgaver fra underviseren via en internetbaseret læringsplatform. Du har en kombination af et tæt gruppesamarbejde med dine medstuderende via bl.a. Skype og af fysiske møder på selve uddannelsesstedet, ligesom du skal i praktikophold som på den almindelige uddannelse, pointerer Hanne Fischer.

Flere får mulighed for at uddanne sig

Hun fortæller også til Politiken, at modtagerne af e-lærings-uddannelser adskiller sig fra de studerende, der går på de ordinære uddannelse. Fleksibiliteten gør, at flere får mulighed for at uddanne sig:

- “Vi har fået nogle helt andre målgrupper, efter at vi er begyndt at tilbyde det her. Folk, der er udstationeret med ægtefælle, stewardesser og især ældre, som har en uddannelse og nu er i gang med en uddannelse nummer to”, udtaler Hanne Fischer til Politiken.          

UCSJs omfattende digitale forandringsprojekt UCSJ Læring blev afsluttet i 2012, og der er udgivet en publikation om projektet “Det bliver aldrig det samme igen”. Men det betyder ikke, at fokus har flyttet sig:

- “Det har været et yderst ambitiøst projekt, men selvom projektet har nået sin afslutning, er vi langt fra i mål. Det tager tid at skabe så store forandringer. Ikke mindst af den simple grund at målet flytter sig. Den teknologiske udvikling går så hurtigt, at der konstant opstår nye muligheder. Derfor er det også nødvendigt at skabe kulturelle forandringer”, siger Hanne Fischer.

Studerende får større ansvar

UCSJ Læring er derfor gået fra at være et tidsafgrænset projekt til at være en proces i fortsat forandring. Ledelsen har gjort området til et fast fokusområde, underviserne skal selv udvikle undervisningen løbende - og de studerende, ja til syvende og sidst bærer de også selv ansvaret for at lære noget:

- “At den klassiske undervisningsform en gang for alle bliver brudt op og erstattet af mere fleksible former lægger selvfølgelig også et større ansvar over på de studerende”, fortæller Hanne Fischer.

Lektor i netmedier Simon B. Heilesen fra Roskilde Universitet, kalder målsætningerne for projekt UCSJ Læring for “enormt ambitiøse”:

- “Mig bekendt er der ikke andre danske uddannelsesinstitutioner, der har kastet sig ud i teknologiske forandringsprojekter i det omfang”, udtaler han i UCSJs publikation.

Yderligere oplysninger:

Læs mere om UCSJ Læring og download publikationen “Det bliver aldrig det samme igen”

Kontakt Uddannelsesdirektør, Hanne Fischer, tlf. 7248 2625, hfi(@)ucsj.dk

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.