Ifølge Fagbevægelsens Hovedorganisation står velfærdssamfundet overfor en udfordring af historiske dimensioner. Foto: Shutterstock
Ifølge Fagbevægelsens Hovedorganisation står velfærdssamfundet overfor en udfordring af historiske dimensioner. Foto: Shutterstock

Har ikke været under mere pres siden 2. Verdenskrig

Velfærd

16/09/2022 11:18

Redaktionen

Ikke på noget tidspunkt siden 1943 har der været udsigt til flere ældre over 80 år og børn under seks år i en 4-årig periode.

Fra 1. januar 2023 til 1. januar 2027 forventes det samlede antal af børn under syv år og ældre på 80+ at stige med ca. 93.000 personer fra 748.000 til 841.000.

Det svarer til cirka 12,4 procents stigning.

Det viser en ny analyse, Fagbevægelsens Hovedorganisation har lavet på baggrund af Danmarks Statistiks befolkningsdata og fremskrivninger.

Faktisk forudser Fagbevægelsens Hovedorganisation, at udviklingen i befolkningssammensætningen vil sætte velfærdssystemet under et pres, som ikke er set siden 2. Verdenskrig.

"Det bliver en udfordring for velfærdssamfundet, som vi ikke har set magen til før. Derfor har vi også efterlyst løsninger i rigtig lang tid," siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Det er ikke et problem for fremtiden - det er nu

Lizette Risgaard byder det velkomment, at statsminister Mette Frederiksen (S) har åbnet for at sætte gang i forhandlinger om en stor aftale mellem Christiansborg, kommunerne og regionerne.

Målet med aftalen er, ifølge statsministeren, at finde langsigtede løsninger på udfordringerne. Samtidig har hun understreget, at alle løsninger, herunder også løn- og arbejdsvilkår, er på bordet.

FH opfordrer alle partier, inklusive fagbevægelsen, til at deltage i forhandlingerne, så der kan findes en fælles løsning - for det skal der findes, og helst så hurtigt som muligt.

"Man skal ikke bilde sig ind, at det her problem ligger og ulmer ude i fremtiden. Vi er nødt til at mødes om et nationalt kompromis, der både skal sikre en basal økonomi i velfærden og den fremtidige rekruttering, for det haster," siger Lizette Risgaard.

Behov for klare udmeldinger

Så sent som i denne måned opfordrede FH direkte regeringen til at indkalde til trepartsforhandlinger om rekruttering til uddannelserne.

Ikke mindst, fordi de konservative har præsenteret en plan, der, ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, vil betyde, der bliver 39.000 færre offentligt ansatte i 2030.

"Det er jo ren ønsketænkning, at man skal kunne passe langt flere mennesker for de samme penge," siger Lizette Risgaard.

Hun opfordrer desuden alle politiske partier til at melde klart ud, hvordan de vil løse udfordringerne med rekruttering.

Mest Læste

Annonce