Ikast-Brande har Danmarks bedste erhvervsklima

Velfærd

04/09/2013 11:10

Freja Eriksen

Igen kan Ikast-Brande kalde sig den mest erhvervsvenlige kommune i Danmark. Læs alt om DIs erhvervsklima-undersøgelse her.

For tredje gang bliver Ikast-Brande Kommune nummer et i Dansk Industris landsdækkende undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2013. Skarpt forfulgt af nabokommunen Herning og med Hedensted Kommune på en tredje plads.

Fakta om Lokalt Erhvervsklima 2013

DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2013, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er fjerde år i træk, at DI laver undersøgelsen. 

5.690 danske virksomheder inden for Dansk Industris brancher, bl.a. produktion, transport, engroshandel og service har svaret på undersøgelsen i 2013. De har blandt andet vurderet kommunernes overordnede erhvervsvenlighed, de kommunale rammevilkår og andre helt specifikke erhvervsvilkår som f.eks. skattetryk, kommunal sagsbehandling, arbejdskraft, infrastruktur, image m.v. 

Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 i undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder, erhvervsfrekvens mv. 

96 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. To mindre kommuner, Læsø og Fanø, indgår ikke.

Dyk ned i Lokalt Erhvervsklima 2013

Sundt erhvervsliv giver velfærd og udvikling

- Kommunerne har i stigende grad fået øjnene op for, at virksomheder og kommuner har en fælles interesse i et godt og velfungerende lokalt erhvervsklima. Et sundt erhvervsliv tiltrækker investeringer og arbejdspladser, så der bliver råd til velfærd og udvikling. En ordentlig service for erhvervslivet er en forudsætning for, at danske virksomheder kan klare sig i konkurrencen på det internationale marked og fortsætte med at drive virksomhed i og ud fra Danmark, siger adm. direktør Karsten Dybvad, Dansk Industri. 

Det er fjerde år i træk, at DI gennemfører undersøgelsen Lokalt Erhvervsklima, hvor de lokale virksomheder vurderer kommunernes erhvervsvilkår ud fra en række forskellige faktorer. Konklusionen i år er, at erhvervsklimaet samlet set er blevet bedre. Set over en bred kam er virksomhederne blevet stadig mere tilfredse med de vilkår og den service, de møder i kommunerne.

Kommunalpolitikerne vil erhvervslivet

I årets undersøgelse siger et flertal på 54 procent af virksomhederne, at de er tilfredse med kommunens erhvervsvenlighed, mens kun 17 pct. er utilfredse. Til sammenligning var 51 procent af virksomhederne tilfredse i 2010, mens 20 procent var utilfredse. 

- Lokalt Erhvervsklima 2013 viser, at kommunalpolitikerne vil erhvervslivet. Det er tydeligt og meget positivt, at der i mange kommuner er politisk vilje til at prioritere virksomhedernes vilkår. Vi ser i år fremgang over hele Danmarkskortet – både i større og mindre kommuner, i by og på land, og uafhængigt af det politiske flertal i kommunalbestyrelsen, siger Karsten Dybvad.

Samarbejdspartner - ikke et problem

Virksomhedernes vurderinger viser, at mange kommuner i stigende grad opfatter de lokale virksomhederne som en kunde og samarbejdspartner - ikke et problem. Det illustreres blandt andet ved, at man har gjort behandlingen af blandt andet bygge- og miljøsager mere effektiv og indført én indgang for virksomhederne, så de hurtigere kan komme i kontakt med politikere og relevante medarbejdere.

Plads til forbedring

Trods en stigende tilfredshed med det lokale erhvervsklima blandt virksomhederne, er der dog i mange kommuner stadig betydelig plads til at forbedre sig. 

- Kravene til kommunerne er blevet højere. De bør - akkurat som virksomhederne – hele tiden arbejde for at øge produktiviteten. Kommunerne konkurrerer i stigende omfang både med hinanden og med udlandet om at tiltrække arbejdspladser. En moderne og effektiv drevet kommunal sektor er forudsætningen for, at kommunerne kan udvikle sig og klare sig i konkurrencen, siger Karsten Dybvad.

 

  Download Hent den samlede PDF med alle dele af resultaterne i årets undersøgelse.  

Mest Læste

Annonce