Læger: Sløje it-systemer bringer patienterne i fare

Velfærd

30/12/13 10:00

It-problemer forhindrer landets sygehuse i at behandle patienter optimalt. Fuldstændigt uhørt, siger læger.

It-systemerne på de danske hospitaler er så sløve, ustabile og upålidelige, at patienternes sikkerhed er i fare.

Det skriver Politiken mandag.

Seks ud af 10 læger vurderer i en ny spørgeskemaundersøgelse foretaget af Politiken, at de langsomme it-systemer udgør en forringelse af patientsikkerheden.

I undersøgelsen, der baserer sig på 2607 læger ud af godt 16.000 på landets sygehuse, giver lægerne talrige eksempler på it-problemerne. Det drejer sig om alt fra it-systemer, der ikke "taler sammen" til daglige nedbrud.

På et hospital var der således for nylig en hel dag med nedbrud af alle it-systemer, så personalet ikke kunne se patienternes faste medicin, deres blodprøver, allergiproblemer over for bestemte medicintyper og behandlingsniveau, fremgår det af undersøgelsen.

Indsatsen for akut syge kan også møde forhindringer i form af sløj it.

En nattevagt skulle behandle en patient mod svært forhøjet blodtryk, men der var ingen adgang til computerne, og da patienten ikke kunne huske de medicintyper, han ikke kunne tåle, måtte lægen vente fire timer med at starte en ellers hastende behandling.

Formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke, kalder det i Politiken "fuldstændig uhørt", at it-problemer påvirker patientsikkerheden så meget.

- Jeg mener ikke, at vi som samfund kan stå model til det, siger hun til Politiken.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener, at Danmark er ganske godt med på sundheds-it-området, men at der stadig er plads til forbedringer.

- Vi skal tage patientsikkerheden meget alvorligt, og derfor er det selvfølgelig også problematisk, hvis it-systemerne går ud over patienternes sikkerhed.

- Systemer som eksempelvis Det Fælles Medicinkort er jo blandt andet sat i verden for at styrke patientsikkerheden, skriver ministeren i en mail til Politiken.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.